Avondeten

Recept: romige plantaardige aubergine risotto

Eva, arts in opleiding en op Insta bekend als @veganstudentje, vroeg mij laatst of ik 1 van haar gerechten onbewerkt kon maken. Ze eet al langer plantaardig, maar wil graag richting een meer onbewerkt eetpatroon. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen natuurlijk, dus ik nam de uitdaging met beide handen aan! 

Een risotto had ik al jaren niet meer gemaakt. Vroeg was ik er dol op, maar de grote hoeveelheden boter en kaas die voor dit gerecht gebruikt worden passen nu natuurlijk niet meer in mijn gezonde eetpatroon. In plaats van plantaardige vervangers hiervoor te gebruiken (zoals in het oorspronkelijke recept van Eva) heb ik gebruik gemaakt van edelgist en miso als smaakmakers. Door de aubergines te roosteren in de oven en het vruchtvlees vervolgens gepureerd toe te voegen werd deze risotto ook nog eens heerlijk romig. Verder liet ik olie en wijn weg, gebruikte ik volkoren rijst in plaats van risottorijst, en voegde ik gemengde paddenstoelen toe voor extra groenten. Al met al een zeer geslaagd experiment! 

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

2 aubergines

1 ui, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngesneden 

1 tomaat

1 theelepel tijm, fijngesneden

350 gram volkoren rijst (ik gebruikte volkoren basmati rijst)

1,5 liter gekookt water met 1 bouillonblokje en 1 eetlepel misopasta erin opgelost

2 eetlepels edelgistvlokken

200 gram gemengde paddenstoelen

Zout en peper

Verse basilicum

Bereiding

Prik de aubergines rondom in en rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven op 220 graden, totdat ze van binnen zacht zijn en je het idee hebt dat ze zelf uit de oven wandelen…

Fruit intussen het uitje aan in een beetje water. Ontvel de tomaat door deze kruislings in te snijden en dan 30 seconden in heet water te leggen, waarna je het vel gemakkelijk kunt verwijderen. Snijd in stukjes en voeg toe aan de pan, met 2 van de 3 tenen knoflook en de tijm. Bak dit een paar minuten en voeg dan de rijst toe. Laat deze glazig worden en voeg dan steeds wanneer het droog wordt een soeplepel bouillon toe. Doe dit totdat de rijst gaar is (na ongeveer 30 minuten). Het kan zijn dat je niet alle bouillon hoeft te gebruiken.

Snijd de aubergines door, verwijder het vruchtvlees en pureer het in een blender of met de staafmixer. Voeg dit mengsel toe aan de rijst, samen met de edelgistvlokken.

Bak de paddenstoelen op met de resterende teen knoflook en maak af met wat zout en peper naar smaak. Serveer de risotto met de paddenstoelen en wat blaadjes verse basilicum.

Ik hoop dat jullie net zo onbezorgd gaan genieten van deze risotto als wij!

Dit vind je misschien ook leuk