Supplementen

Tips bij een beginnende verkoudheid

Wat ik doe bij een verkoudheid!

Laatst kwam ik terug van een paar dagen in Barcelona en was ik voor het eerst in tijden weer eens verkouden. Een combinatie van korte nachten, een paar dagen meer junkfood eten, vliegen en toch een beetje reisstress… Ik ben sinds ik zo goed op een gezonde leefstijl let, en vooral sinds ik (onbewerkt) plantaardig eet, eigenlijk zelden nog ziek. Maar ook mij overkomt dat natuurlijk wel eens!

Die verkoudheid zette door, ik kreeg er zelfs koorts bij. En toen het ook nog eens bij het uitruimen van de afwasmachine in m’n rug schoot voelde ik me echt ellendig. Ik besloot maar een weekje goed uit te zieken, echt even ruimte te geven aan wat ik nodig had. Ik vroeg me wel af waarom het dit keer zo heftig was. Normaliter ben ik met een paar dagen wel van de klachten af, nu niet. En toen ik naging wat ik dit keer anders had gedaan realiseerde ik me ineens dat ik pas na een paar dagen was gestart met extra supplementen innemen. Toen ik weer hersteld was ben ik toen maar de literatuur ingedoken en wat kwam ik tegen? Dat is dus inderdaad een factor die (mede) kan bepalen of je snel herstelt of niet! Vitamine C blijkt, wanneer je er binnen 24 uur na begin van de klachten mee start, een verkoudheid te kunnen bekorten en de ernst van de klachten te kunnen beperken. Toegegeven, er zijn veel studies die elkaar tegenspreken op dit gebied, maar de laatste review artikelen (ik deel ze hieronder) adviseren om het in ieder geval te proberen. Omdat het veilig, goedkoop en gemakkelijk is. Bij mij persoonlijk werkt het dus ook!

Daarom: wat doe je bij de eerste tekenen van een verkoudheid? Mijn adviezen:

  • Vitamine C 3 maal daags 1000 mg gedurende minimaal 5 dagen
  • Veel (water en kruidenthee) drinken
  • Zink 30 mg per dag 
  • Omega 3 vetzuren (deze helpen om de ontstekingsreactie te remmen)
  • Vitamine D 50 microgram per dag zolang de symptomen duren
  • Beweeg (mits je geen korts hebt)
  • Zorg voor rust, ontspanning en voldoende slaap

Ik neem zelf de plantaardige vitamine C capsules van Goldea Health. Een Nederlands bedrijf dat kwaliteit net zo hoog in het vaandel heeft als ik en geen onnodige schadelijke stoffen toevoegt aan haar goed gedoseerde supplementen. Met de code “drvalentine10” krijg je 10% korting op je eerste bestelling via deze link!

Literatuur:

Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;2013(1):CD000980.

Bucher A, White N. Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold. Am J Lifestyle Med. 2016 Feb 9;10(3):181-183.

Hemilä H. Vitamin C and Infections. Nutrients. 2017 Mar 29;9(4):339.

Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 2006;50(2):85-94.

Maggini S, Beveridge S, Suter M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. J Int Med Res. 2012;40(1):28-42.

Dit vind je misschien ook leuk