Overige recepten

Zo maak je zelf waterkefir, een super gezonde gefermenteerde drank!

Sinds een paar maanden maak ik m’n eigen waterkefir en wat ben ik daar enthousiast over!

Kefir is een gefermenteerde drank die goed is voor je microbioom en die je super easy zelf kunt maken. Je hebt er kefirkorrels voor nodig en wat simpele attributen die je bij je lokale Blokker of Marskramer kunt vinden. Als je begint met 100 gram korrels kun je direct elke 2 tot 3 dagen genieten van een liter van dit heerlijk gezonde alternatief voor frisdrank. Gaat een stuk sneller dan kombucha dus, en ik vind het persoonlijk ook een stuk simpeler te maken.

Wat heb je nodig voor het maken van waterkefir?

  • Kefirkorrels: kijk of er iemand in je omgeving korrels voor je heeft! Kefir groeit snel aan, na een paar bereidingen kun je al wat weggeven aan een ander. Als je in de buurt van Badhoevedorp woont mag je mij ook een DM sturen, dan mag je ze bij mij op komen halen. Als je korrels online wilt bestellen ben je al gauw €25,= kwijt en dat is helemaal niet nodig. Laten we elkaar helpen! Idealiter wil je mooie volle witte korrels, die biologisch gekweekt zijn.
  • Biologische suiker. Gewone witte tafelsuiker werkt het best heb ik gemerkt. Geen zorgen maken over het suikergehalte, de suiker wordt bijna helemaal “opgegeten” door de kefir korrels. Onderzoek laat zien dat gefermenteerde dranken zoals kefir en kombucha juist weinig invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
  • Biologische gedroogde vijgen.
  • Schone glazen flessen. Ik gebruik de flessen van de tomaten passata van AH, waar zo’n 750 ml in past. Voor een liter kefir gebruik ik dus 2 flessen. Je kunt ook een grotere glazen bokaal van 1,5 liter gebruiken. Kijk eens bij de Blokker? Het moet in ieder geval een fles zijn die wat meer dan 1 liter inhoud heeft, want je voegt naast 1 liter water ook de korrels, suiker en vijgen toe. En je wilt wat ruimte overhouden om het mengsel te laten borrelen. Niet te veel lucht boven de vloeistof, want dan ontstaat er weinig prik. Zonder prik is je kefir ook prima, en net zo gezond. Maar als je kefir als alternatief gebruikt voor frisdrank dan wil je juist wel wat prik in je drankje.
  • Een plastic trechter. Ik gebruik er 1 met een bovenste diameter van 12 cm. Groter mag ook.
  • Een plastic bolzeefje. Ook van 12 cm, dat in de trechter past. Ook hier geldt weer: groter mag. Als ze maar in elkaar passen voor het gemak. Je kunt ook een kaasdoek gebruiken. Gebruik geen metaal, want daar kunnen de kefir korrels niet tegen!
  • Stickers of schilderstape en een watervaste stift, om na je “oogst” op de flessen te kunnen zetten wanneer je hebt geoogst en of je nog een tweede fermentatie ronde hebt gebruikt, met verschillende smaakjes.

Hoe maak je je waterkefir?

Zorg ten eerste dat je schoon werkt. Was je handen goed en gebruik schone materialen. Begin met het afspoelen van de korrels die je hebt gekregen. Gewoon onder de kraan, in het zeefje. Doe dan 100 gram korrels in je fles of bokaal. Ik verdeel deze dus over 2 flessen en doe van alles de helft. In deze beschrijving ga ik verder even uit van 1 fles van ruim 1 liter inhoud. Voeg 4 eetlepels suiker toe en 2 vijgen. Vervolgens voeg je 1 liter kraanwater toe. Filteren mag, hoeft niet in Nederland. Nu laat je het mengsel staan op een rustige plek, op kamertemperatuur. Niet in direct zonlicht. Je mag de fles sluiten, maar draai dan minimaal eens per dag het deksel eraf, om te voorkomen dat je fles ontploft door de druk…! Je kunt het deksel ook los op de fles laten liggen. Kefir hoeft niet te ademen zoals kombucha. Om prik in de vloeistof te krijgen is afsluiten juist aan te raden. Na 2 dagen in de zomer en 3 dagen in de winter is je kefir klaar. Giet hem dan door het zeefje dat je in de trechter op een schone fles hebt gezet. De vijgen gooi je weg. Schrijf de datum en inhoud op de fles en klaar is je kefir! Je kunt nu gaan experimenteren met verschillende smaakjes door de kefir nog een dag na te fermenteren met fruit of fruitsap. Of gebruik diksap.

De korrels gebruik je weer voor een volgende ronde, daarvoor begin je van voren af aan. Ze zullen in aantal toenemen, dus weeg ze na een paar bereidingen weer eens en bewaar de extra korrels om weg te geven, of om zelf wat extra korrels te hebben voor het geval dat je je korrels laat vallen, of als ze onverhoopt toch bedorven zijn. Verderop in dit artikel leg ik uit hoe je korrels kunt bewaren.

Nafermenteren van je waterkefir

Als je je kefir geoogst hebt kun je deze nog verder op smaak brengen door er fruit of fruitsap aan toe te voegen. Wat mogelijkheden:

  • Citroenkefir: voeg het sap van een halve citroen toe
  • Sinaasappelkefir: sap van een halve sinaasappel toevoegen
  • Appel- zwarte bes: 2 eetlepels biologisch diksap appel zwarte bes toevoegen (van AH, bij de baby artikelen)
  • Gember-citroen kefir: sap van een halve citroen en een theelepel gembersap (of een stuk geplette verse gember)
  • En experimenteer in het seizoen ook eens met verse aardbeien, nectarine of pruimen? Snijd het fruit in stukken en plet sommige stukken een beetje, zodat de fruitsuikers goed vrij kunnen komen.

Laat de fles dan nog een dag buiten de koelkast staan voordat je hem in de koelkast zet.

Hoe lang kun je kefir bewaren?

Kefir kun je zo’n 3 weken bewaren in de koelkast. Daarna begint hij wat zurig te worden, als azijn. Dit komt doordat het fermenteren nog langzaam doorgaat in de koelkast en dan alle suikers echt helemaal verdwijnen. Je kunt hem dan nog best drinken door er een scheutje diksap doorheen te gieten. Maar gooi na 6 weken de overgebleven kefir liever weg.

Ik heb je hier mijn methode beschreven, maar experimenteer vooral met wat voor jou werkt. Ik serveer de kefir vaak wanneer er vriendinnen komen eten en heb gemerkt dat smaken enorm kunnen verschillen. De een houdt meer van een wat zure kefir, de ander drinkt hem liever wat zoeter.

Als je begint met kefir drinken houd het in het begin dan bij een klein glaasje per dag, om je darmen te laten wennen aan deze gefermenteerde drank. Als dat goed gaat ga dan over naar een glas per dag. Meer dan dat zou ik niet doen.

En nog een paar handige tips voor het maken van kefir:

  • Gebruik dus alleen glas en plastic in contact met de kefir korrels. Geen metaal, want daar houden ze niet van!
  • Draai flessen buiten de koelkast minimaal elke dag even open om de druk te laten ontsnappen. Hoeveel druk er ontstaat hangt af van de omstandigheden in je keuken (de temperatuur oa) en hoeveel lucht er in de fles boven je mengsel zit. Bij flessen die in de koelkast staan doe ik dit eens per week.

Wat doe je met je kefir korrels wanneer je op vakantie gaat?

  • Wanneer je korter dan 2 weken weg bent kun je ze bewaren in de koelkast. Spoel de korrels en doe ze in een ruime pot. Vul aan met water zodat de korrels onder staan en voeg ruim suiker toe. Leg het deksel los op de pot en zet de pot in de koelkast. Wanneer je terug komt van vakantie spoel je de korrels af en begin je opnieuw met het bereiden van je kefir. De eerste batch zal waarschijnlijk niet zo lekker zijn. Gooi hem dan weg, je tweede batch is weer prima zoals je gewend bent.
  • Wanneer je langer weg bent dan 2 weken of een pauze wilt van het fermenteren kun je je korrels invriezen. Spoel de korrels en laat ze goed uitlekken. Spreid ze uit op een schone theedoek en laat ze een nacht drogen. Doe ze dan in een plastic of glazen bakje met deksel en zet dit in de vriezer. Zo kun je je korrels meerdere maanden bewaren. Ik heb dit gedaan met een deel van mijn korrels, voor het geval dat er iets gebeurt met m’n vaste batch. Zo heb ik altijd een nieuwe hoeveelheid om opnieuw mee te beginnen. Wanneer je weer wilt starten met fermenteren laat je de korrels buiten de vriezer ontdooien. Daarna start je weer zoals eerder. Ook hier is de eerste batch kefir zeker niet lekker, dus gooi die weg. Soms moet je 2x een batch weggooien voordat hij weer lekker is. Niet wanhopen, hij wordt beter!

Wanneer zijn je kefir korrels niet goed meer?

  • Wanneer ze bruin zijn
  • Wanneer ze helemaal tot moes zijn geworden en je geen duidelijke korrels meer ziet
  • Wanneer ze stinken

Gooi in al deze gevallen je korrels weg en begin met een nieuwe hoeveelheid. Waarschijnlijk zijn je korrels verontreinigd geraakt. Geen risico nemen, gewoon weggooien en opnieuw beginnen. Met een beetje geluk heb je een batch in de vriezer of heb je eerder korrels aan een vriendin gegeven die jou nu weer een nieuwe hoeveelheid kan geven.

Zo. Dit was mijn complete “how to” gids voor het zelf maken van heerlijke waterkefir. Heel veel plezier wanneer je hier zelf aan gaat beginnen!

Leuk als je je ervaringen hiermee deelt op sociale media. Tag je me dan? Vind ik super leuk om te zien!

En volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk