Lunch Ontbijt Overige recepten

Zelf amandelpasta maken

Omdat aan kant en klare amandelpasta soms ingrediënten worden toegevoegd die ik liever niet wil (zoals bijvoorbeeld olie), maak ik mijn amandelpasta graag zelf. Het is een geduldklusje, bijna meditatief, maar uiteindelijk levert het een goddelijke pasta op! Je kunt hem gebruiken om op brood te smeren, om een saus mee te maken, of gewoon zo eten, als dip met bijvoorbeeld banaan. Een heerlijke snack voor tussendoor! 

Ingrediënten 

200 gram rauwe, ongezouten amandelen

Bereiding

Doe de amandelen in een krachtige keukenmachine en zet deze aan. Eerst zullen de amandelen tot poeder worden gemalen. Dan begint het deel waar je wat geduld voor moet hebben. Blijf af en toe het mengsel (dat een klomp gaat vormen) van de randen van de kom schrapen en heb vertrouwen! Uiteindelijk zal het mengsel warm worden, waardoor de oliën uit de amandelen komen en een pasta gaan vormen. Dit duurt zeker een kwartier. Ik heb wel eens meegemaakt dat het een half uur duurde! Net wanneer je denkt “dit wordt niets meer” gaan er wonderen gebeuren…. Laat hem dan nog een paar minuten doordraaien, voor een lekkere smeuïge pasta. Doe in een pot met deksel en bewaar in de koelkast. Bij ons blijft hij zeker 2 weken goed.

Opmerkingen:

Je hebt hier echt een goede keukenmachine voor nodig, om te voorkomen dat de motor te warm wordt en in de soep loopt. Ik heb zelf een groot model Magimix. Mocht je een minder krachtige blender hebben dan kun je beter pasta maken van cashewnoten, die zijn zachter en leggen minder druk op je machine.

Mocht je machine tussendoor echt te warm worden en gaan roken, zet hem dan uit. Je mengsel stijft daardoor op en je moet dan bijna het hele proces opnieuw beginnen omdat het afkoelt en dat niet gunstig is voor de ontwikkeling van de olie, maar je wilt natuurlijk geen keukenbrandje of een kapotte keukenmachine!

Je hoeft de amandelen dus niet te roosteren, mag wel, voor een nog diepere smaak. Rooster ze dan 10 minuten in een oven op 175 graden.

Voor een witte amandelpasta kun je geblancheerde amandelen nemen. Dat levert een mooie romige pasta op.

Je kunt deze pasta nog verder opleuken door er ingrediënten aan toe te voegen. Bijvoorbeeld een snuf zout, kaneel, of wat vanillepoeder. Met 1 of 2 dadels wordt het een zoetere pasta. Ik heb er ook wel eens wat rozemarijn aan toegevoegd, ook heerlijk!

 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk