Afvallen Slaap

Hoe slaap je gewicht beïnvloedt

Het is al weer even geleden dat ik een artikel heb geplaatst over gewicht en de factoren die mogelijk een rol kunnen spelen bij overgewicht. 

In eerdere artikelen over dit onderwerp besprak ik al zelfcompassie (mild zijn voor jezelf helpt om gezonde gewoontes vast te houden), consistentie (steeds weer terugkeren naar je gezonde gewoontes, ook als je ze even hebt losgelaten), het beste voedingspatroon om af te vallen (onbewerkte plantaardige voeding) en stress (omdat stress ervoor zorgt dat je je gezonde gewoontes sneller opgeeft). Ook schreef ik een artikel over mijn eigen struggle met mijn gewicht en hoe ik daar mee om ben gegaan.

Vandaag het 5e deel: slaap.

Er is veel tegenstrijdige literatuur over dit onderwerp, maar het lijkt er toch op dat kort slapen (minder dan 7 uur per nacht) en slecht slapen (een slechte slaapkwaliteit) invloed hebben op je gewicht. 

Beide verstoren een aantal processen in je lichaam die kunnen leiden tot overgewicht. Zo neemt het gehalte aan ghreline toe (het hormoon dat wordt afgescheiden door de maagwand en honger opwerkt), aan leptine af (het hormoon dat je trek remt), en neemt de gevoeligheid voor insuline en glucose af. Met als gevolg dat je meer trek krijgt. Vooral in ongezonde voedingsmiddelen, met veel vet en snelle suikers.

Bovendien heb je wanneer je slecht slaapt weinig energie, waardoor het ook nog eens lastiger wordt om gedurende de dag te bewegen.

Dus: als je af wilt vallen en een gezond gewicht wilt bereiken en behouden: geef aandacht aan je slaap!

Mocht slapen een probleem voor je zijn: in een eerder artikel heb ik al eens een aantal tips op een rij gezet om beter te slapen.

 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

 

Literatuur:

Ogilvie RP, Patel SR. The epidemiology of sleep and obesity. Sleep Health. 2017 Oct;3(5):383-388.

Marshall NS, Glozier N, Grunstein RR. Is sleep duration related to obesity? A critical review of the epidemiological evidence. Sleep Med Rev. 2008 Aug;12(4):289-98.

St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.

Beccuti G, Pannain S. Sleep and obesity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Jul;14(4):402-12. 

Taheri S, Lin L, Austin D, Young T, Mignot E. Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. PLoS Med. 2004 Dec;1(3):e62.

Hanlon EC, Tasali E, Leproult R, Stuhr KL, Doncheck E, de Wit H, Hillard CJ, Van Cauter E. Sleep Restriction Enhances the Daily Rhythm of Circulating Levels of Endocannabinoid 2-Arachidonoylglycerol. Sleep. 2016 Mar 1;39(3):653-64.

Papatriantafyllou E, Efthymiou D, Zoumbaneas E, Popescu CA, Vassilopoulou E. Sleep Deprivation: Effects on Weight Loss and Weight Loss Maintenance. Nutrients. 2022 Apr 8;14(8):1549.

Lee JH, Cho J. Sleep and Obesity. Sleep Med Clin. 2022 Mar;17(1):111-116.

Primack C. Obesity and Sleep. Nurs Clin North Am. 2021 Dec;56(4):565-572.

Dit vind je misschien ook leuk