Afvallen

Hoe bereik je een gezond gewicht

Afvallen is een veel gehoord goed voornemen aan het begin van het nieuwe jaar. Je gaat vol goede moed aan de slag, met een dieet en meer beweging, maar vaak komt er na een paar weken al de klad in. Je baalt er van om jezelf steeds weer van alles te ontzeggen en na een lange werkdag kom je in het donker thuis en plof je op de bank met een zak chips en een Netflix serie. Laat maar, denk je. Dit kan ik niet! Herkenbaar? Voor mij zeker!

Tot 2 jaar geleden woog ik zeker 25 kilo zwaarder dan nu. Ik heb mijn hele leven overgewicht gehad, was als kind al mollig. Had altijd trek, at vaak stiekem en schaamde me ontzettend voor mijn gewicht. Als tiener sportte ik fanatiek, waardoor mijn gewicht nog redelijk binnen de perken bleef, maar toen ik ging studeren, en vooral toen ik later ging werken kwamen er steeds meer kilo’s bij. Dan ging ik maar weer op dieet (heb van alles geprobeerd; Sonja Bakker, koolhydraatarm, sapvasten, gewoon van alles de helft, noem het maar op!) en viel ik af, waarna ik het opgaf en weer meer aankwam dan ik was afgevallen. Het bekende jojoën. Vooral toen ik was onderzocht door het centrum voor gezond gewicht in het Erasmus in Rotterdam en een genetische afwijking bleek te hebben die ervoor zorgt dat ik een trager metabolisme en meer honger heb dan gemiddeld. Toen kwam er helemaal zoiets over me van “ja, zie je wel, ik kan er niets aan doen!”. Dat kreeg ik ook als boodschap mee, dat ik trots mocht zijn dat ik geen 50 of 100 kg overgewicht had, ipv 25.

       .

Inmiddels weet ik dat je genen niet alles bepalen. Dat er heel veel factoren zijn die je kunt beïnvloeden om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Zoals mijn collega leefstijlartsen in de VS zeggen: “your genes may load the gun, but lifestyle pulls the trigger!”

Het komende jaar wil ik je meenemen in die factoren die een gezond gewicht bepalen. Factoren die voor mij hebben gewerkt, maar ook duidelijk uit de wetenschappelijke literatuur naar voren komen. Van kleine aanpassingen die je kunt doen in je eetpatroon, tot grote leefstijlfactoren die er voor zorgen dat je al je wilskracht in 1 keer laat varen. En de mentale processen die achter het overeten kunnen zitten. En hoe je die aanpakt.

1 ding kan ik je alvast zeggen: laat de dieetmentaliteit los! Jezelf voortdurend dingen ontzeggen werkt echt niet. Keihard knallen om vervolgens weer meer aan te komen is niet de oplossing. Een gezond gewicht bereik je niet in een paar weken. Gun jezelf tijd om stap voor stap achter die factoren te komen die voor jou werken. En om te leren wat niet werkt. Om zonder oordeel en met heel veel liefde voor jezelf terugslagen te zien als leermomenten en steeds weer terug te keren naar je doel: lekker in je vel zitten. You’ve got this!

En je hoeft het niet alleen te doen! Op mijn social media kanalen deel ik in mijn stories dagelijks tips voor een gezonde leefstijl. Voorbeelden van dingen die voor mij werken om op een gezond gewicht te blijven. Kom je me volgen op Instagram of Facebook?

Dit vind je misschien ook leuk