Afvallen Onbewerkte plantaardige voeding

Tip om af te vallen: identificeer je triggers

Misschien had je al wel in 1 van mijn eerdere posts gelezen dat ik 22 kilo ben afgevallen met een onbewerkt plantaardig eetpatroon. Op die manier eten maakte het afvallen oneindig veel gemakkelijker. Je kunt namelijk echt veel eten en bent na iedere maaltijd verzadigd. En omdat onbewerkte plantaardige voeding een lage caloriedichtheid heeft (check m’n eerdere post hierover) val je er flink van af. Het is een eetpatroon waar je microbioom ook erg blij van wordt. De samenstelling van de bacteriën, virussen en schimmels in je darmen verandert ermee, wat leidt tot beduidend minder trek. 

Inmiddels eet ik echt wel weer eens wat meer bewerkte voeding, maar ik merk dat sommige voedingsmiddelen en situaties voor mij echte triggers kunnen zijn tot meer eten. In het verleden ben ik behandeld voor een eetbuistoornis en 1 van de adviezen die ik uit die therapie heb meegenomen is dat je uitlokkende factoren beter kunt vermijden om een eetbui te voorkomen. 

Uitlokkende factoren zijn voor iedereen anders, dus neem de moeite om goed op zoek te gaan naar situaties en voedingsmiddelen die je uitnodigen tot meer eten. Voor mij is dit oa witte bloem, in combinatie met suiker en vet. Stroopwafels bijvoorbeeld. Als ik 1 stroopwafel eet kan ik daarna niet meer stoppen, het pak moet leeg! Er gewoon niet aan beginnen scheelt mij een hoop ellende. Omdat het ontzettend moeilijk is om iets in je omgeving te hebben dat een dergelijke sterke trigger is kun je er het beste voor zorgen dat je dit soort producten niet in huis haalt. Als huisgenoten geen last hebben van deze trigger kun je met ze afspreken dat ze jouw triggervoeding op een plek bewaren die voor jou niet toegankelijk is, en dat ze deze niet voor jouw neus opeten. Een alcoholist die is afgekickt zet je ook niet een glas van zijn favoriete drank voor zijn neus!

Ben jij je bewust van je triggerfoods en uitlokkende situaties?

Dit vind je misschien ook leuk