Afvallen

Gezond gewicht deel 1: zelfcompassie

In deze serie artikelen wil ik jullie meenemen in de belangrijkste factoren die een gezond gewicht bepalen. Factoren die mij geholpen hebben om blijvend gewicht te verliezen, onderbouwd door gedegen wetenschappelijk onderzoek.

In het eerste deel van deze serie een basisvaardigheid die voor mij een wereld van verschil maakte: zelfcompassie. Zelfcompassie is het vermogen om met milde ogen naar jezelf te kijken, ook wanneer dat moeilijk is. Wanneer je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt. Of als iets dat je je had voorgenomen niet is gelukt. Om dan net zo vriendelijk naar jezelf te zijn als je zou zijn naar een goede vriend of vriendin. 

Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie helpt om een gezonde leefstijl vol te houden. Ook kun je, als je met vriendelijke ogen naar jezelf kunt kijken, beter omgaan met terugvallen. Het helpt je om de draad sneller weer op te pakken en geeft je een beter gevoel over jezelf. Mensen die zelfcompassie toepassen blijken bovendien minder lichaamsschaamte te hebben.

Een manier om meer compassie voor jezelf te ontwikkelen is door je af te vragen wat je zou zeggen tegen een goede vriend of vriendin en dit tegen jezelf te zeggen. Ook kun je een compassievolle brief aan jezelf schrijven of een compassie meditatie doen. Vaak helpt het al om tijdens moeilijke momenten tegen jezelf iets te zeggen als: “dit is zwaar, iedereen worstelt hier wel eens mee, moge ik vriendelijk naar mezelf zijn”. Persoonlijk heb ik veel gehad aan een compassietraining, een vervolg op de 8 weekse mindfulness training, waarbij je bewust oefent om je compassie naar anderen en jezelf te vergroten.

Als je merkt dat zelfcompassie moeilijk voor je is, als de strenge stem in jezelf erg overheersend is, kan het nuttig zijn om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een psycholoog.

Wil je meer weten over zelfcompassie? Kijk dan eens naar het werk van Kristin Neff uit de VS, of van Roos Vonk, hoogleraar psychologie in Nijmegen.

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

 

Literatuur:

Brenton-Peters J, Consedine NS, Boggiss A, Wallace-Boyd K, Roy R, Serlachius A. Self-compassion in weight management: A systematic review. J Psychosom Res. 2021 Nov;150:110617.

Carter A, Gilbert P, Kirby JN. A systematic review of compassion-based interventions for individuals struggling with body weight shame. Psychol Health. 2021 Oct 25:1-31.

Palmeira L, Pinto-Gouveia J, Cunha M. Exploring the efficacy of an acceptance, mindfulness & compassionate-based group intervention for women struggling with their weight (Kg-Free): A randomized controlled trial. Appetite. 2017 May 1;112:107-116.

https://self-compassion.org/the-research/

https://www.zelfbepaling.nl/artikelen/de-kracht-van-zelfcompassie/

Dit vind je misschien ook leuk