Tussendoortjes, desserts en snacks

Gezonde plantaardige borrelplank

Een tijdje terug hadden we vrienden op de borrel die graag een stuk vlees eten. Tegenwoordig probeer ik anderen niet meer te overtuigen met woorden dat plantaardig eten zo veel beter is (jullie weten het inmiddels: voor je gezondheid, de dieren en het klimaat!), maar ik laat gewoon zien dat plantaardig eten super lekker is. Bijvoorbeeld met deze uitgebreide borrelplank, zo veel mogelijk onbewerkt en zelfgemaakt. Hierbij serveerden we een heerlijke linzensoep. Alles bij elkaar werd het een volledige maaltijd, waar we lekker van hebben gesmuld. En toen ik het aantal verschillende planten telde bleken dat er ook nog eens meer dan 30 in 1 maaltijd te zijn!

De basis ingrediënten voor zo’n prachtige plank zijn bijvoorbeeld: 

  • Rauwkost om te dippen (paprika, komkommer, cherrytomaatjes, blaadjes witlof of little gem, radijsjes, wortels, bleekselderij)
  • Kort gekookte of gestoomde groenten (groene asperges, boontjes, peultjes, broccoli of bloemkool roosjes)
  • Noten (ongebrand en ongezouten)
  • Fruit (druiven, dadels, vijgen, partjes appel, kaki, meloen)
  • Olijven (zonder olie)
  • Crackers of toast (zo veel mogelijk onbewerkt, bv linzenwafels, lijnzaadcrackers, geroosterd desem volkorenbrood)
  • En natuurlijk een aantal dips! Voor deze plank had ik mijn basis hummus, zoete aardappel hummus met rozemarijn (zie hier onder!), en een snelle, maar heerlijke muhammara gemaakt.

Voor de zoete aardappel hummus:

Meng mijn basisrecept voor hummus met 250 gram zoete aardappel puree en 1 theelepel gedroogde rozemarijn. Voor de zoete aardappel puree bak je 2 grote zoete aardappels (rondom ingeprikt met een vork of mesje) in de airfryer op 200 graden, gedurende ongeveer 20 minuten, totdat ze van binnen zacht zijn. Snijd de aardappels open en schep het zachte deel uit de schil. Pureer dit met wat plantaardige melk. Van de schil van de zoete aardappels kun je trouwens een heerlijke snack maken door deze in stukjes te snijden en kort in de airfryer op te bakken!

Enne: als je je afvraagt hoe de vrienden de plantaardige maaltijd vonden: ze hebben gesmuld en alle recepten gevraagd!

Borrel ze!

Dit vind je misschien ook leuk