Tussendoortjes, desserts en snacks

Recept: smeuïge walnoot-wortelcake

Toen ik deze cake afgelopen weekend in mijn stories op mijn social media kanalen deelde vroegen mijn volgers me massaal om het recept, leuk!

Deze cake is uiteraard geheel plantaardig en suikervrij, en bevat geen olie. Ik verstop graag groenten in m’n baksels, voor extra vezels en de kracht van planten. Wortels bevatten veel bètacaroteen, wat niet alleen goed is voor je ogen, maar ook voor je weerstand! De walnoten en het lijnzaad leveren de juiste vetten en door de banaan en dadels is hij heerlijk zoet, zonder je bloedsuikerspiegel onnodig te laten stijgen.

Ingrediënten (voor 1 cake)

150 gram havermeel (havervlokken gemalen)

25 gram gemalen lijnzaad

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel baksoda

3 theelepels koekkruiden

1 kleine banaan (ongeveer 100 gram)

250 ml plantaardige melk (ik gebruik ongezoete sojamelk. Als je havermelk wilt gebruiken moet je de hoeveelheid wat aanpassen omdat havermelk dunner is; dan zou ik 200 ml doen)

5 ontpitte medjool dadels (ongeveer 100 gram)

1 eetlepel appelciderazijn

50 gram gehakte walnoten

2 geraspte winterwortels (ongeveer 250 gram)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom havermeel, lijnzaad, bakpoeder, baksoda en koekkruiden. Pureer de banaan in de blender, samen met de plantaardige melk, de dadels en de azijn. Als de dadels hard zijn kun je ze het beste vooraf gedurende 15 minuten weken in de plantaardige melk. Meng het droge mengsel met het natte uit de blender. Schep de walnoten en de geraspte wortel er door. Meng niet te lang, anders wordt de cake niet luchtig. Schep het mengsel in een cakevorm die je hebt bekleed met bakpapier en schuif hem in de oven. Bak gedurende 45 minuten. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Je kunt hem in de koelkast een dag of 5 bewaren in een afgesloten bakje, of deels in plakken invriezen. Enjoy! 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk