Tussendoortjes, desserts en snacks

Recept: smeuïge walnoot-wortelcake

Toen ik deze cake afgelopen weekend in mijn stories op mijn social media kanalen deelde vroegen jullie massaal om het recept, leuk! Deze cake is uiteraard geheel plantaardig en suikervrij, en bevat geen olie. Ik verstop graag groenten in m’n baksels, voor extra vezels en de kracht van planten. Wortels bevatten veel bètacaroteen, wat niet alleen goed is voor je ogen, maar ook voor je weerstand! De walnoten en het lijnzaad leveren de juiste vetten en door de banaan en dadels is hij heerlijk zoet, zonder je bloedsuikerspiegel onnodig te laten stijgen.

Ingrediënten (voor 1 cake)

150 gram havermeel (havervlokken gemalen)

25 gram gemalen lijnzaad

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel baksoda

3 theelepels koekkruiden

1 kleine banaan (ongeveer 100 gram)

250 ml plantaardige melk (ik gebruik ongezoete sojamelk)

5 ontpitte medjool dadels (ongeveer 100 gram)

1 eetlepel appelciderazijn

50 gram gehakte walnoten

2 geraspte winterwortels (ongeveer 250 gram)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom havermeel, lijnzaad, bakpoeder, baksoda en koekkruiden. Pureer de banaan in de blender, samen met de plantaardige melk, de dadels en de azijn. Als de dadels hard zijn kun je ze het beste vooraf gedurende 15 minuten weken in de plantaardige melk. Meng het droge mengsel met het natte uit de blender. Schep de walnoten en de geraspte wortel er door. Meng niet te lang, anders wordt de cake niet luchtig. Schep het mengsel in een cakevorm die je hebt bekleed met bakpapier en schuif hem in de oven. Bak gedurende 45 minuten. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Je kunt hem in de koelkast een dag of 5 bewaren in een afgesloten bakje, of deels in plakken invriezen. Enjoy! 

Dit vind je misschien ook leuk