Onbewerkte plantaardige voeding

Toch suiker in ongezoete havermelk?

De laatste tijd zie je steeds meer verontwaardigde berichten over het feit dat er suiker in havermelk zou zitten terwijl dat niet wordt vermeld op de verpakking. Ik krijg er regelmatig DM’s over op mijn sociale media kanalen en vind het een zeer terechte vraag, dus daarom in dit artikel:

Zit er suiker in ongezoete havermelk?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is waar. Er ontstaat een vorm van suiker bij de productie van havermelk doordat enzymen zoals onder andere amylase worden toegevoegd. Daardoor worden de van nature in haver aanwezige suikers omgezet in verschillende stoffen, waaronder maltose. Maltose, ofwel moutsuiker, heeft een zoete smaak en een glycaemische index (GI) van 105. Ter illustratie: witte suiker heeft een GI van 65. De GI van een voedingsmiddel zegt iets over hoeveel invloed het middel heeft op je suikerspiegel. Simpel gezegd zorgt een hoge index voor een hoge suikerspiegel. Je alvleesklier moet dan snel veel insuline produceren om deze suiker te verwerken, waarna je vaak juist een lage bloedsuikerspiegel krijgt. Met als gevolg dat je weer trek hebt. Op den duur kun je je ook moe voelen na het eten van deze zogenaamde “snelle suikers”. 

Wat moet je hier nou mee? Havermelk helemaal mijden?

Je kunt je havermelk natuurlijk zelf maken, of vervangen door sojamelk, mijn persoonlijke favoriet, of amandelmelk. Maar realiseer je dat maltose van nature ook in andere voedingsmiddelen voorkomt, zoals in zoete aardappel, andere granen dan haver en zelfs in perziken en peren. Dan komt de maltose natuurlijk wel verpakt met andere stoffen, zoals vezels, wat de impact op je bloedsuikerspiegel doet dalen.

Zeker als je havermelk niet in grote hoeveelheden drinkt kan het nog steeds prima passen binnen een gevarieerd eetpatroon. Dus: als je af en toe een havercappuccino drinkt, met havermelk zonder toegevoegde olie (ontstekingsbevorderend, zie mijn eerdere artikelen over waarom ik geen olie gebruik), kan dat prima in mijn ogen. Je kunt er bijvoorbeeld een handje noten of een stuk fruit bij nemen om de impact op je bloedsuiker te verminderen. Mocht je nou gevoelig zijn voor die suikerdip: vervang je havermelk dan eens door sojamelk en kijk hoe je je voelt?

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk