Overige recepten

Zo maak je zelf sojamelk

Toen ik laatst op mijn Instagram kanaal deelde dat ik zelf sojamelk maakte kreeg ik van meerdere volgers de vraag of ik het recept kon delen. 

Jaren geleden maakte ik wekelijks zelf amandelmelk en havermelk, en ik weet eigenlijk niet waarom ik er destijds mee ben gestopt. Waarschijnlijk vond ik het toch te veel werk, ik was toen nog niet zo van het preppen. Inmiddels plan ik 2 keer per week een paar uur om eten voor te bereiden. Ik zet een lekker muziekje op en maak een soep, een graan, een boon (of kikkererwten of linzen), (zoete) aardappelen, een saus, een spread (zoals hummus, muhammara, doperwten spread of baba ganoesh) en een tussendoortje, zoals bananenbrood of gezonde muffins. Dat helpt me enorm om onbewerkt plantaardig te blijven eten en voorkomt dat ik op het moment dat ik geen zin heb om te koken, of te moe ben, een ongezonde maaltijd bestel.

Sinds kort maak ik ook weer plantaardige melk. Super fijn om te weten dat je melk echt gezond is, zo min mogelijk bewerkt en zonder onnodige toevoegingen, zoals olie, zout, suiker en conserveringsmiddelen, wat je bij de plantaardige drinks uit een pak vaak wel ziet. De enige nuttige toevoeging die je wel mist wanneer je zelf je melk maakt is calcium. In dit eerdere artikel over calcium bij een plantaardig voedingspatroon vind je tips hoe je zorgt voor voldoende calcium.

Zelf plantaardige melk maken is eigenlijk heel simpel. Je hebt er een sterke blender voor nodig, een stuk notendoek, kaasdoek (een doek met fijne gaatjes) of een fijne zeef, en een paar afsluitbare flessen met brede hals om de melk in te bewaren. Of een trechter, op een fles met wat smallere hals. Ik bewaar de flessen van de tomatenpassata, die zijn perfect, niet alleen voor plantaardige melk, maar ook voor de soepen die ik twee keer per week maak.

Zo maak je zelf sojamelk

Ingrediënten

180 gram sojabonen

500 ml water om te weken

1 liter water om de melk mee te maken

Zo nodig andere ingrediënten naar smaak, zoals kaneel, vanillepoeder of een dadel

Bereiding

Week de sojabonen een nacht in het weekwater. Giet ze de volgende dag af en spoel een keer goed. Probeer zo veel mogelijk velletjes die loskomen te verwijderen. Doe de bonen in de blender, met een liter water en eventuele toevoegingen. Ik doe er graag 2 dadels en wat kaneel bij. Blend totdat de bonen goed fijngemalen zijn en giet het mengsel vervolgens door het kaasdoek. Ik heb een speciaal melkzakje dat ik in een brede mengkom leg. Daar giet ik het melk mengsel in en vervolgens druk ik het vocht er uit. Druk net zolang totdat je binnen in de doek of zak redelijk droge pulp overhoudt. Verwarm de melk nog 10 minuten op zacht vuur, laat afkoelen en giet hem daarna in een fles. In de koelkast een dag of 5 houdbaar. De pulp kun je bijvoorbeeld in delen door de havermoutpap roeren, voor extra vezels, of gebruiken in baksels zoals muffins. 

Wat denk je, ga jij het ook eens proberen? Leuk als je het me laat weten via mijn Instagram of Facebook kanalen!

Overigens krijg ik vaak de vraag of soja niet ongezond is. Dat is gelukkig niet het geval! Soja is juist een gezond product, lees er meer over in mijn eerdere artikel over soja.

Dit vind je misschien ook leuk