Onbewerkte plantaardige voeding

Soja: gezond of niet?

Soja: goed of fout?

Over soja hoor je tegenstrijdige verhalen, maar wat zegt de wetenschap nou? Is het goed of juist niet? Krijg je er borstkanker van, is het een hormonale verstoorder?

🌱

Goed nieuws voor wie houdt van soja (zoals ik!): een recent review artikel, waarbij meer dan 400 onderzoeken op dit gebied zijn beoordeeld laat zien dat soja geen hormoonverstoorder is zoals eerder werd aangenomen. Eerdere onderzoeken zijn met name op dieren uitgevoerd en waren niet representatief voor de menselijke situatie. In dit uitgebreide overzichtsartikel wordt aangetoond dat soja geen negatief effect heeft op de schildklier, het oestrogeen gehalte in het bloed, de ovulatie (eisprong) bij de vrouw en het aantal zaadcellen bij de man. Het eten van soja geeft zelfs een lager risico op borst- en prostaatkanker!

🌱

Soja is een goede vervanger van zuivel. Het bevat veel vezels, heeft een hoog gehalte aan eiwitten en bevat geen verzadigd vet (maar wel gezonde omega 3 vetzuren).

Het bevat geen cholesterol en kan helpen het LDL gehalte ( je slechte cholesterol) te verlagen. Het is rijk aan kalium (goed voor hart, nieren en zenuwen), ijzer, calcium en magnesium.

Het helpt de bloeddruk te verlagen en de isoflavonen in soja helpen tegen opvliegers en botontkalking tijdens de overgang.

🌱

Dus wat mij betreft krijgt soja een 👍!

🌱

Houd jij ook van soja? Hoe gebruik je het graag?

🌱

Referentie:

Messina M, Mejia SB, Cassidy A, Duncan A, Kurzer M, Nagato C, Ronis M, Rowland I, Sievenpiper J, Barnes S. Neither soyfoods nor isoflavones warrant classification as endocrine disruptors: a technical review of the observational and clinical data. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021 Mar 27:1-57.

🌱

Dit vind je misschien ook leuk