Onbewerkte plantaardige voeding

Mijn favoriete plantaardige kookboeken

Regelmatig krijg ik de vraag welke vegan kookboeken ik aan kan raden. Ik heb inmiddels best een aardige verzameling opgebouwd en kan ’s avonds op de bank echt genieten van bladeren door al die watertandende recepten, met de inspirerende foto’s en leuke verhalen die er vaak bij staan. 

Kookboeken gebruik ik met name als inspiratie, zelden maak ik een recept precies zoals het is beschreven. Ik maak er altijd mijn eigen versie van, en dat gaat natuurlijk niet altijd goed… Soms moet ik een gerecht dan nog een paar keer herhalen om het precies naar mijn zin te maken. En juist dat vind ik zo leuk aan koken!

Een aantal van mijn favoriete plantaardige kookboeken zijn (in willekeurige volgorde!):

 • Het kookboek van Forks Over Knives. Mijn onbewerkt plantaardige reis begon pas echt nadat ik de documentaire op Netflix zag. Heel inspirerend! De docu kun je gratis bekijken via de Forks over Knives website.
 • Het “Hoe overleef je” kookboek van Michael Greger. Een collega arts uit de VS, die allerlei feitjes deelt over plantaardige voeding. Meerdere boeken van hem zijn vertaald in het Nederlands.
 • Angela Liddon, van “Oh she glows”. Zij heeft meerdere boeken met vegan recepten uitgebracht en een leuk Instagram kanaal.
 • Vegan Vibes van onze eigen Lisa Steltenpool. Niet alleen recepten, echt een mooi handboek als je onbewerkt plantaardig wilt gaan eten. Ze heeft ook een goede online training om je op weg te helpen, aanrader!
 • Crazy Sexy Diet van Kris Carr. Ik kocht haar boeken direct nadat ik 12 jaar geleden uit het ziekenhuis kwam met mijn chronische hartziekte. Wat een powervrouw! Haar adviezen hebben me echt aangezet om mijn hele leefstijl aan te pakken.
 • Green Kitchen Travels van Green Kitchen Stories. Vegetarisch, maar prima vegan te maken recepten van over de hele wereld. Een leuk stel dat en passant een inkijkje geeft in hun leven met kleine kinderen.
 • Vegan Familie, van Mike en Jessica van Veganrevolutie, met mooie recepten voor de hele familie.
 • Ook een prachtig boek met recepten voor het hele gezin is het boek van Anne van Mam wil je dit vaker maken.nl. In haar laatste boek “Vegan met vrienden” staat een recept van mij (romige spruitjessoep), zo leuk! Ik mocht ook het eerste exemplaar in ontvangst nemen, en de spruitjessoep live maken voor een TV publiek van bijna 1 miljoen kijkers toen het boek getoond werd bij Tijd voor Max. Wat een geweldige ervaring!
 • Vaker plantaardig van de Nederlandse Suzanne Beekenkamp. Erg leuk mens en top gezonde vegan recepten.
 • Verrukkelijk Vegan, van Pauline Bossdorf. Onbewerkt plantaardig, echt een aanrader! Ook een heel mooi cadeau om weg te geven.
 • De boeken van Luna Trapani. Luna is een schat van een mens (kan het uit eerste hand beamen, want heb haar ontmoet toen ik in Antwerpen was voor een weekend), met een vegan Italiaans restaurant in Antwerpen. Haar recepten zijn echt om te watertanden. Niet allemaal volledig gezond, maar wel erg lekker om af en toe jezelf en je gasten mee te verwennen!
 • De Plantaardige Indiase keuken van Amit en Daniëlle Choudhary. Een super lief stel dat heerlijk Indiaas kookt, met de recepten van de oma van Amit. Ze geven ook Indiase kookworkshops in het midden van het land.

Tot zover een aantal van mijn boekentips. Heel veel lees- en kookplezier!

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk