Onbewerkte plantaardige voeding

Ondergewicht bij een plantaardig eetpatroon

Ik kreeg recent een aantal vragen van mensen die plantaardig eten en moeite hebben om op gewicht te blijven. In mijn tijd als bedrijfsarts van de KLM Asian Crew (Aziatische cabinebemanning) kreeg ik deze vraag ook regelmatig. Vooral Japanse vrouwen waren vaak te licht. In combinatie met het zware werk als stewardess kregen zij echt klachten van hun ondergewicht. Met onderstaande tips kregen zij hun gewicht op een gezonde manier omhoog en voelden zij zich weer optimaal:

  • Kijk of je wel genoeg eet. Plantaardige voeding verzadigt sneller, waardoor je de neiging hebt om te weinig te eten. Houd eens een paar dagen bij wat je eet mbv een app en kijk of je voldoende calorieën binnen krijgt.
  • Eet meer voeding die gezond, maar caloriedicht is. Noten, zaden, soja, bonen en volle granen bevatten meer calorieën dan groenten en fruit. Avocado is ook een aanrader. Maak er bijvoorbeeld dressings mee. Of voeg een lepel pindakaas toe aan je havermout.
  • Eet tussendoortjes. Dit raad ik normaliter af, maar kan wel een manier zijn om voldoende voeding binnen te krijgen als je te veel afvalt. Neem een handvol noten, een banaan met pindakaas, een snee zelfgemaakt bananenbrood, of een cracker met hummus.
  • Neem een smoothie tussendoor. Een mooie manier om voedingstoffen, maar ook calorieën binnen te krijgen. Maak hem met sojamelk of een notenmelk en voeg zaden toe, zoals lijnzaad of hennepzaad.
  • Zorg er voor dat je voldoende slaapt en weinig stress hebt. Dat kan ook zorgen voor gewichtsverlies.

Je hoeft je niet altijd zorgen te maken over een laag gewicht. Sommige mensen hebben een lichte bouw en dan kom je bij een gezond plantaardig eetpatroon al snel aan een BMI onder de 18,5 (de ondergrens die nu wordt aangehouden voor een optimale gezondheid). Blijf in ieder geval gezond eten en ga geen olie toevoegen, of junkfood eten omdat je bang bent te veel af te vallen. Als je echt te licht bent en daar ook problemen van ondervindt, zoals een uitblijvende menstruatie, ga dan eens langs je huisarts. Misschien is er een andere oorzaak voor je ondergewicht dan je eetpatroon, zoals bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier.

Hoe zit het bij jou? Moeite om op gewicht te blijven, of eerder andersom? 😄💚

Dit vind je misschien ook leuk