Leefstijl Onbewerkte plantaardige voeding

Gezond plantaardig eten op vakantie

Eerder schreef ik in deze serie “gezond op vakantie” over beweging en ontspanning tijdens je vakantie, en hoewel we waarschijnlijk voorlopig niet echt op reis kunnen wilde ik je deel 3 van deze serie, over voeding op vakantie niet onthouden. Hoe blijf je (onbewerkt) plantaardig eten op reis?

Want ook op vakantie is dit goed te doen, met wat extra voorbereiding. Zo zorg ik er het liefste voor dat ik zelf kan koken. We huren een huisje of appartement, of gaan (deels) kamperen. Voor de eerste dagen neem ik dan basis ingrediënten mee, zodat we niet direct in een lokale supermarkt op zoek hoeven. Maak het jezelf gemakkelijk! Na een paar dagen vind ik het wel een feest om uitgebreid in de plaatselijke winkels op zoek te gaan. Nieuwe producten te ontdekken en proberen. Zo waren de ingemaakte “asier” (een soort knolletjes) in Denemarken heerlijk! 

Bijna dagelijks gaan we ook wel ergens koffie drinken of lunchen, en dan bieden de app van Happy Cow en good old Google Maps uitkomst. In de reviews lees je gemakkelijk of je ergens een koffie met plantaardige melk kunt bestellen (als dat nergens kan neem ik gewoon thee), en welke vegan opties bij restaurants op de kaart staan. 

Ook zonder vegan opties op de kaart valt er vaak wel wat te regelen als je vooraf belt met het restaurant, of als je kiest voor een bepaalde keuken waar gerechten gemakkelijk te veganisen zijn. In Italie kun je bijvoorbeeld overal vragen om een pizza met groenten zonder kaas. En Indiase gerechten zijn vaak al plantaardig. Voor de lunch heb ik meestal een zakje met walnoten in mijn tas, zodat ik een basis salade daarmee kan opleuken. 

Verblijf je in een hotel, dan moet je vaak wat creatiever zijn om plantaardig te kunnen blijven eten. Probeer een hotel te selecteren dat duidelijk aangeeft vegan opties te hebben, of neem vooraf contact op om je eetwensen te bespreken. Vaak vinden chefs in de hotels het alleen maar leuk om eens iets anders te maken dan ze gewend zijn. 

All inclusive hotels hebben vaak een saladebar, waar je bijvoorbeeld een in de supermarkt gekocht potje linzen aan toe kunt voegen. Voor het ontbijt prak ik graag kikkererwten (uit pot of blik) samen met banaan en doe dit door een “overnight” ontbijt. Ik heb eigenlijk altijd wel een graan voor zo’n ontbijtje mee in m’n koffer. Boekweitkorrels zijn erg lekker en gemakkelijker mee te nemen dan havermout. Ooit opende ik op m’n vakantiebestemming m’n koffer, die bezaaid bleek met havermout, omdat de zak kapot was gegaan…! De boekweitkorrels kun je ’s avonds te weken zetten in ter plekke gekochte sojamelk en vormen de volgende dag een heerlijk ontbijtje dat je kunt combineren met fruit van het hotelontbijt en meegebrachte zaden. 

Ik neem namelijk ook altijd een zadenmengsel mee op reis (lijnzaad, chiazaad en hennepzaad), in een goed afgesloten potje. Kan gewoon in de koffer. Ik schrijf er wel altijd op wat er in zit, voor het geval je koffer open gemaakt wordt door de douane. Verder neem ik noten mee in m’n koffer, gedroogd fruit (dadels) en mijn reisblender om zelf groene smoothies te kunnen maken in de hotelkamer, met gekochte spinazie of boerenkool, een banaan, sojamelk en de zaden. Vraag vooraf om een (leeg) koelkastje op de kamer om je gekochte producten goed te houden.

Let er overigens op dat je naar sommige landen geen eten mee mag nemen. Als dat het geval is dan zorg ik er voor dat ik van tevoren heb opgezocht waar de dichtstbijzijnde supermarkt is die vegan producten verkoopt. 

Voor de reis naar onze vakantiebestemming zorg ik er eigenlijk altijd voor dat ik niet afhankelijk ben van wat ik onderweg kan kopen. Als we met de auto reizen is het gemakkelijk, dan nemen we vaak een koelbox of koeltas mee met vooraf klaargemaakt eten. Daar zit altijd een snack bij, zoals meestal m’n bananenbrood, fruit, rauwkost en noten, en een gemakkelijke maaltijd, zoals volkoren wraps of boterhammen met hummus. Ook neem ik vaak een pot mee met overnight oats (’s nachts in sojamelk geweekte havervlokken), met lijnzaad en fruit. Die kan ik dan op lepelen wanneer we vroeg vertrekken en mijn vriend het eerste stuk rijdt.

Wanneer we vliegen is het iets ingewikkelder, maar ook goed te doen naar mijn ervaring. Handig om te weten is dat je voor langere vluchten altijd een dieetmaaltijd kunt bestellen. Bij de KLM kun je een veganistische maaltijd bestellen, als je dat minimaal 24 uur van tevoren doet. Verder neem ik altijd een koeltasje mee dat in mijn handbagage past, met eigen eten. Zo neem ik salades mee, of een koude curry, en verder bananenbrood, rauwkost, fruit en noten. Ik ga er tegenwoordig niet meer van uit dat ik op Schiphol een gezonde, plantaardige maaltijd kan kopen, dus ik neem zo veel mogelijk m’n eten mee. Let er op dat je geen potjes met vloeistoffen of geelachtige substanties meeneemt door de douane. Hummus mag bijvoorbeeld wel wanneer het op je brood is gesmeerd, maar niet in een los bakje. Zeg bij een controle altijd dat het gaat om dieetvoeding, dan wordt je eten gemakkelijk geaccepteerd.

Tenslotte kan het, als je naar een land gaat waar je de taal niet goed spreekt, handig zijn om in de lokale taal een paar basis termen te kennen. Zo had ik laatst, toen we naar Mallorca gingen, vooraf woorden als “vegan, linzen, bonen, tofu, sojamelk, zonder dierlijke producten, zonder kaas en zonder melk” in het Spaans geleerd. Dat maakte het heel gemakkelijk om met de chef te overleggen over het menu.

Ik hoop dat je met deze tips je volgende vakantie goed kunt voorbereiden en geen moeite zult hebben om gezond plantaardig te blijven eten!

Dit vind je misschien ook leuk