Depressie Leefstijl Ontspanning

Hoe vergeving je helpt om gezonder te worden

De afgelopen jaren komen er steeds meer gegevens vrij die verzameld zijn in de “Nurses Health Study”, een onderzoek onder Amerikaanse verpleegkundigen dat gestart werd in 1976 en nog steeds loopt, onder inmiddels 275.000 deelnemers. Het onderzoek geeft onder andere informatie over de rol van leefstijlfactoren bij het ontstaan van chronische ziektes. Het laat bijvoorbeeld zien dat een dieet van voornamelijk groenten, fruit, volkoren granen, onverzadigde vetten en omega-3 vetzuren en weinig rood vlees, bewerkt vlees, transvetten, zout en suikerhoudende dranken het gezondste is.

Naast het feit dat leefstijlfactoren werden bekeken, werden ook vragenlijsten afgenomen op het gebied van psychische gezondheid en het optreden van traumatische ervaringen. Ook het effect van vergeving werd bekeken. Vergeving van anderen bleek positief geassocieerd met mentaal welbevinden en afname van stress. Ook was er een omgekeerd verband tussen vergeving en depressie.

Met andere woorden: als het je lukt om anderen te vergeven ga je je zelf beter voelen!

Vergeven doe je op jouw manier en in je eigen tempo, soms kost dit best even tijd. Probeer je in de ander te verplaatsen. Accepteer dat je je voelt zoals je je voelt, maar probeer wel het verhaal dat je er over in je hoofd hebt aan te passen. Als het niet lukt, en je merkt dat je blijft hangen in het oude verhaal: zoek hulp! Een goede coach of psycholoog kan je met behulp van ACT (acceptance and commitment therapy), CGT (cognitieve gedragstherapie) of bijvoorbeeld EMDR (een vorm van traumatherapie) helpen het gebeurde achter je te laten.

 

Referentie:

Long KNG, Worthington EL Jr, VanderWeele TJ, Chen Y. Forgiveness of others and subsequent health and well-being in mid-life: a longitudinal study on female nurses. BMC Psychol. 2020 Oct 1;8(1):104.

Dit vind je misschien ook leuk