Leefstijl Ontspanning

Wat is qigong en waarom is het zo goed voor je?

Sinds ik tijdens mijn opleiding tot integraal arts in aanraking kwam met qigong doe ik regelmatig in de ochtend een aantal qigong oefeningen.

Wat is qigong, ook wel qi gong?

Qigong is een manier van bewegen die stamt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Al in 10 minuten per dag kan qigong een enorm effect op je gezondheid hebben. Ik vind het zelf een heerlijke manier om mijn lichaam soepel te houden en mijn dag energiek te beginnen.

Qigong is zo’n 4000 jaar geleden ontstaan en is gebaseerd op het idee dat Qi (spreek uit “tjie”), energie, in ieder lichaam aanwezig is. Om je op je best te voelen moet de Qi door je lichaam stromen, wat je bereikt met behulp van simpele houdingen en ademhalingsoefeningen, die je op een bewuste manier uitvoert. Qigong geeft je een combinatie van fysieke energie en mentale balans.

Wat zijn de gezondheidseffecten van qigong?

Onderzoek toont aan dat qigong een gunstig effect kan hebben op depressie, angst en stress. Het verbetert het evenwicht, is goed voor hart en bloedvaten en versterkt je botten. Het helpt mensen met chronische vermoeidheid en er zijn aanwijzingen dat het het immuunsysteem kan versterken.

Hoe doe je qigong?

Wat is zo fijn vind aan qigong, behalve de energie en rust die het me geeft, is dat je er niets bijzonders voor nodig hebt. Geen ingewikkelde attributen, geen matje, alleen jezelf. En iedereen kan de oefeningen doen, zonder bijzondere training of voorbereiding. Ook als je lichamelijke beperkingen hebt zijn de meeste oefeningen goed uit te voeren.

Als je het ook eens wilt proberen: er zijn genoeg korte qigong instructies voor beginners te vinden op YouTube. Ik vind zelf de filmpjes van Lee Holden erg fijn.

Probeer het eens en ervaar het heilzame effect van deze mooie oude traditie! En als je het geprobeerd hebt, laat je het me dan weten op 1 van mijn sociale kanalen?

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben.

Literatuur:

Jahnke R, Larkey L, Rogers C, Etnier J, Lin F. A comprehensive review of health benefits of qigong and tai chi. Am J Health Promot. 2010 Jul-Aug;24(6):e1-e25.

van Dam K. Individual Stress Prevention through Qigong. Int J Environ Res Public Health. 2020 Oct 8;17(19):7342.

Chan SHW, Tsang HWH. The beneficial effects of Qigong on elderly depression. Int Rev Neurobiol. 2019;147:155-188.

Oh B, Bae K, Lamoury G, Eade T, Boyle F, Corless B, Clarke S, Yeung A, Rosenthal D, Schapira L, Back M. The Effects of Tai Chi and Qigong on Immune Responses: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicines (Basel). 2020 Jun 30;7(7):39.

Wang CW, Chan CH, Ho RT, Chan JS, Ng SM, Chan CL. Managing stress and anxiety through qigong exercise in healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Complement Altern Med. 2014 Jan 9;14:8.

Feng F, Tuchman S, Denninger JW, Fricchione GL, Yeung A. Qigong for the Prevention, Treatment, and Rehabilitation of COVID-19 Infection in Older Adults. Am J Geriatr Psychiatry. 2020 Aug;28(8):812-819.

Dit vind je misschien ook leuk