Immuunsysteem

Zo versterk je je immuunsysteem!

Je afweer tegen indringers van buiten het lichaam, zoals virussen en bacteriën, wordt gevormd door meerdere factoren. De eerste barrière wordt gevormd door je huid en slijmvliezen. Daarnaast zorgen meerdere organen en processen in het lichaam er voor dat indringers onschadelijk worden gemaakt. We weten inmiddels dat er meerdere factoren van invloed zijn op een optimaal werkend immuunsysteem. 

Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

  1. Rook niet. Roken kan je longweefsel beschadigen en virusinfecties bevorderen. Probeer te stoppen als je al rookt, zoek hulp als dat nodig is.
  2. Verminder stress. Het stresshormoon cortisol zorgt voor chronische ontsteking en onderdrukt een deel van je immuunsysteem. Mediteer, probeer eens een yoga les, of maak regelmatig een wandeling in de natuur. Over het effect van het zogenaamde bosbaden schreef ik eerder een artikel.
  3. Geef prioriteit aan je slaap. Zorg voor minimaal 7 uur slaap per nacht, idealiter ononderbroken. Kijk ook eens bij mijn eerdere artikel hierover met tips om optimaal te slapen.
  4. Beweeg. 5 maal per week minimaal 20 minuten matig bewegen heeft al effect op je immuunsysteem.
  5. Eet en drink gezond. Onbewerkte plantaardige voeding met veel vezels is ontstekingsremmend en voedt je microbioom (de verzameling bacteriën, virussen en schimmels in je darmen), dat maar liefst 70% van je afweer vormt! Kies zo veel mogelijk verschillende groenten, fruit, granen, bonen, noten en zaden, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je immuunsysteem nodig heeft. Drink voldoende, voornamelijk water. Vermijd suiker en bewerkte producten. Lees hier mijn tips om te beginnen met onbewerkt plantaardig eten.
  6. Zorg ervoor dat je gebalanceerd eet en voldoende ijzer, vitamine D, zink, selenium en vitamine C binnen krijgt. Stoffen die nodig zijn om je immuunsysteem te activeren. Daarnaast zijn onder andere omega 3 vetzuren nodig om de immuunreactie weer te stoppen.
  7. Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht zorgt voor chronische ontsteking in het lichaam, waardoor je immuunsysteem voortdurend een beetje wordt geactiveerd en de afweer tegen ziektekiemen minder efficiënt verloopt.
  8. Tenslotte: zoek verbinding met anderen. Positieve sociale contacten blijken je immuunrespons te kunnen verbeteren. Knuffel je dierbaren, spreek af met een vriend of vriendin en maak echt contact. Gelukkig kan dat inmiddels weer wat gemakkelijker!

Zorg jij optimaal voor je immuunsysteem? 🌱

Dit vind je misschien ook leuk