Onbewerkte plantaardige voeding

De voordelen van onbewerkt plantaardig eten

Waarom eet ik onbewerkt plantaardig?

In een eerder artikel over veganisme en onbewerkt plantaardig eten vertelde ik je al wat de ommezwaai naar een onbewerkt plantaardig eetpatroon mij heeft gebracht: meer dan 20 kilo gewichtsverlies, meer energie, een lager cholesterol, lagere bloeddruk, minder pijn op de borst (ik heb coronaire microvasculaire dysfunctie, een aandoening van de kleine kransslagaderen), minder opvliegers, een betere stemming en soepeler gewrichten. Niet alleen heb ik persoonlijk deze effecten ervaren, een en ander wordt ook ondersteund door de wetenschap!

In deze en komende artikelen wil ik je wat verder meenemen in wat een voedingspatroon dat bestaat uit onbewerkte plantaardige voeding voor je gezondheid kan betekenen. Ik zeg bewust “voedingspatroon” en niet “dieet”, want het gaat om een andere manier van eten die je je hele leven vol kunt houden en niet een tijdelijk dieet.

Enkele voordelen van een onbewerkt plantaardig voedingspatroon:

1. Het is ontstekingsremmend. En dat is gunstig, want chronische ontsteking wordt in verband gebracht met heel wat aandoeningen, waaronder hart-en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, verschillende vormen van kanker, chronische ontstekingsziekten van de darm, depressie, diabetes type 2, reumatoïde artritis en overgewicht.
2. Het bevat weinig verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot onder andere je risico op hart- en vaatziekten. Lees ook eens mijn artikel over waarom kokosolie niet gezond is?
3. Het bevat veel vezels. Vezels voeden je microbiota, de verzameling bacteriën, virussen en schimmels in je darm. Deze microbiota produceren vervolgens signaalstoffen die heel wat processen in je lichaam beïnvloeden. Wil je meer weten over wat je microbioom is en hoe je je microbioom kunt verbeteren lees dan mijn eerdere artikelen er over.
4. Het is goed voor je immuunsysteem. Dat eerder genoemde microbioom vormt maar liefst 70% van je weerstand! Bovendien zorgt volwaardige onbewerkte plantaardige voeding voor alle stoffen die je nodig hebt voor een optimale weerstand, zoals selemium, zink, vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer.
5. Het helpt om af te vallen of op gewicht te blijven. Onbewerkte plantaardige voeding is verzadigend, bevat weinig caloriën en zorgt voor een optimale verbranding. Lees hier meer over hoe plantaardige voeding helpt bij afvallen.
6. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt dat je steeds weer trek krijgt, helpt bij afvallen en het behouden van een gezond gewicht en kan helpen diabetes te voorkomen. Bovendien helpt een stabiele bloedsuikerspiegel je om je energieker te voelen.

De komende weken neem ik je stap voor stap mee in deze prachtige, door de literatuur ondersteunde, positieve effecten op je gezondheid. Ook zal ik je vertellen wat je zoal eet met een onbewerkt plantaardig voedingspatroon. Zodat je stap voor stap deze manier van eten kunt gaan omarmen.

Onder het kopje recepten op mijn homepagina vind je uitsluitend recepten die onbewerkt plantaardig zijn. Ik heb ze zelf ontwikkeld, ze zijn gemakkelijk te maken en het zijn stuk voor stuk favorieten bij ons thuis.

Op mijn Facebook en Instagram kanalen deel ik in mijn stories dagelijks foto’s van lekkere gerechten en zie je regelmatig filmpjes voorbij komen van wat ik zelf eet op een dag. Leuk als je me daar ook volgt!

Dit vind je misschien ook leuk