Onbewerkte plantaardige voeding

Vegan of onbewerkt plantaardig?

Wat is het verschil tussen veganistisch en “onbewerkt plantaardig” eten?
🌱
Sinds een jaar eet ik volledig onbewerkt plantaardig (wfpb, ofwel whole foods, plant-based) en dat heeft me zo veel gebracht dat ik niet meer anders zou willen. Meer dan 20 kg gewichtsverlies, meer energie, een lager cholesterol, lagere bloeddruk, minder pijn op de borst (ik heb coronaire microvasculaire dysfunctie, een aandoening van de kleine kransslagaderen), minder opvliegers, een betere stemming en soepeler gewrichten. Ik heb geen eetbuien meer en heb eindelijk, voor het eerst in mijn leven, een gevoel van controle over wat ik eet en mijn gewicht. Rust. Vertrouwen. Ik geniet weer zonder schuldgevoel van eten. Alles smaakt ook beter en koken is weer een groot plezier.
🌱
In de afgelopen 10 jaar heb ik regelmatig een periode veganistisch gegeten. Niet omdat ik het zielig vind om dieren te eten (wat uiteraard een prima reden is, maar niet mijn belangrijkste beweegreden). Wel voor het milieu en mijn gezondheid. Ik gebruikte nog wel olie en suikers waarvan ik toen dacht dat ze geen kwaad konden (kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing). Hoewel mijn cholesterolwaarden verbeterden voelde ik me nooit optimaal gezond. Ik at regelmatig “vegan junkfood”, onder het mom van “plantaardig, dus gezond”. Inmiddels weet ik dat die vlieger niet opgaat…
🌱
Dus… wat zijn de verschillen?
🌱
Veganistisch: vaak eten mensen zo om ethische redenen. Er wordt nog wel bewerkt voedsel gebruikt, toegevoegde olie, en plantaardige vervangers van bv vlees, kaas en desserts.
🌱
Onbewerkt plantaardig: een voedingspatroon rijk aan peulvruchten, groenten, volle granen, fruit en kruiden, met een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Minimaal gebruik van olie en liever geen geraffineerde suikers.
🌱
Voor de gezondheid blijkt een veganistisch eetpatroon nauwelijks beter dan een eetpatroon met dierlijke producten en dat komt vooral door de mate van bewerking van voedingsmiddelen.
🌱
Bottom line: eet plantaardig en zo onbewerkt mogelijk, echt eten, dat onze verre voorouders nog als eten zouden herkennen.
🌱
In een volgende post zal ik wat meer vertellen over de effecten van onbewerkt plantaardig eten op onze gezondheid.

Dit vind je misschien ook leuk