Onbewerkte plantaardige voeding

Sappen en smoothies: gezond of niet?

Op social media zie je vaak de mooiste sappen en smoothies voorbij komen. Maar zijn die nou gezond?

Over het algemeen is het het beste om zo veel mogelijk onbewerkte voeding te eten en je vocht te halen uit water en ongezoete koffie of thee.

Maar sappen en smoothies hebben wel degelijk voordelen als je van een ongezond eetpatroon naar een gezond over wilt stappen. Het is bijvoorbeeld een mooie manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen, net als het eten van soep. Kinderen die slecht hun groenten en fruit eten, drinken soms wel enthousiast een groene smoothie!

Ik adviseer om liever een smoothie te nemen dan een sap, omdat in een smoothie een groot deel van de vezels behouden blijft. Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en een langere verzadiging, en is beter voor je microbioom. Je kunt aan een smoothie ook nog eens gemakkelijker gezonde producten toevoegen, zoals zaden (neem dan de omega 3 bevattende zaden, zoals lijnzaad, chiazaad of hennepzaad) en calciumhoudende eiwitten (zoals sojamelk).

Stop je smoothie lekker vol met groenten, zoals bleekselderij, snijbiet, spinazie of boerenkool, en voeg bessen toe voor de antioxidanten. Maak een dikke smoothie en kauw deze in plaats van hem achterover te slaan. Dan zorgt je speeksel voor een betere vertering en voel je je ook langer verzadigd. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie bowl, een dikke smoothie die je in een kom schenkt en eet met een lepel. Bedek je deze met een volkoren graan, zoals havermout, en noten en/of zaden, dan kan zo’n bowl ook nog eens goed als ontbijt dienen.

Voel vooral hoe jouw lijf zich voelt bij het drinken van een smoothie. Ik merk bijvoorbeeld heel duidelijk dat een smoothie als ontbijt voor mij niet werkt. Ook al lepel ik hem langzaam weg, ik heb toch na een uur of 2 weer trek. Dat heb ik niet als ik ontbijt met een warme kom havermout. In de zomer vind ik een smoothie om een uur of 4 wel lekker, zeker omdat we dan vaak ’s avonds wat later eten en het me helpt om niet te gaan snaaien. Een verkoelende smoothie vind ik bovendien als het warm is lekkerder dan een stuk fruit, wat op zich voor je lijf een beter tussendoortje zou zijn.

Wat vind jij? Houd jij van smoothies? En hoe reageert jouw lijf er op? Leuk als je me een reactie stuurt via mijn Instagram kanaal. Daar, net als op mijn Facebook pagina, deel ik dagelijks tips over een gezonde leefstijl en laat ik zien hoe ik zelf die tips toepas. Volg je me voor meer inspiratie?

Dit vind je misschien ook leuk