In een eerdere post beschreef ik al eens wat omega-3 vetzuren zijn en hoe je ze binnen krijgt. Nu een artikel over waarom je ze zo belangrijk zijn.

Omega-3 vetzuren blijken namelijk een ontstekingsremmende werking te hebben. Chronische ontsteking (inflammatie) speelt een rol bij het ontstaan van verschillende (chronische) ziektes, zoals ik in een eerdere post al beschreef. Check het eerdere hierover als je het terug wilt lezen!

Uit onderzoek blijkt dat suppletie van omega-3 vetzuren kan helpen bij de bestrijding van ontstekings- en autoimmuunziekten, zoals reumatische aandoeningen (RA), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, psoriasis, SLE (lupus), multiple sclerose en migraine hoofdpijn.

Ook heeft het effect op depressies en angststoornissen, ADHD en de cognitieve achteruitgang die op latere leeftijd optreedt. Er zijn zelfs studies die laten zien dat omega-3 suppletie de achteruitgang bij milde vormen van Alzheimer kan remmen.

Het onderzoek is niet conclusief over het effect van suppletie met omega-3 vetzuren ter preventie van kanker, maar een studie in Schotland liet wel zien dat binnen een groep van ongeveer 1500 mensen die omega-3 vetzuren suppleerden significant minder darmkanker voorkwam dan binnen een controlegroep die deze suppletie niet nam. Mogelijk is er dus ook een effect van omega-3 op de preventie van kanker.

Wellicht helpt suppletie van omega-3 ook om beter te kunnen slapen. Lagere waarden van DHA zijn geassocieerd met een lagere melatoninespiegel en uit onderzoek blijkt dat suppletie met omega-3 vetzuren de slaap kan verbeteren.

Verder blijken omega-3 vetzuren enkele bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk te kunnen verbeteren.

Allemaal mooie redenen om te zorgen voor voldoende omega-3 vetzuren! Was jij je hier al van bewust?

Literatuur:

Calder PC. n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6 Suppl):1505S-1519S.

Calder PC. Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochim Biophys Acta. 2015 Apr;1851(4):469-84.

Li H, Ruan XZ, Powis SH, Fernando R, Mon WY, Wheeler DC, Moorhead JF, Varghese Z. EPA and DHA reduce LPS-induced inflammation responses in HK-2 cells: evidence for a PPAR-gamma-dependent mechanism. Kidney Int. 2005 Mar;67(3):867-74.

Li K, Huang T, Zheng J, Wu K, Li D. Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin 6 and tumor necrosis factor α: a meta-analysis. PLoS One. 2014 Feb 5;9(2):e88103.

Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.e4.

Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002 Dec;21(6):495-505.

Stene LC, Joner G; Norwegian Childhood Diabetes Study Group. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34.

Löfvenborg JE, Andersson T, Carlsson PO, Dorkhan M, Groop L, Martinell M, Tuomi T, Wolk A, Carlsson S. Fatty fish consumption and risk of latent autoimmune diabetes in adults. Nutr Diabetes. 2014 Oct 20;4(10):e139.

Hoare S, Lithander F, van der Mei I, Ponsonby AL, Lucas R; Ausimmune Investigator Group. Higher intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids is associated with a decreased risk of a first clinical diagnosis of central nervous system demyelination: Results from the Ausimmune Study. Mult Scler. 2016 Jun;22(7):884-92.

Duffy EM, Meenagh GK, McMillan SA, Strain JJ, Hannigan BM, Bell AL. The clinical effect of dietary supplementation with omega-3 fish oils and/or copper in systemic lupus erythematosus. J Rheumatol. 2004 Aug;31(8):1551-6.

Balbás GM, Regaña MS, Millet PU. Study on the use of omega-3 fatty acids as a therapeutic supplement in treatment of psoriasis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011;4:73-7.

Fotuhi M, Mohassel P, Yaffe K. Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association. Nat Clin Pract Neurol. 2009 Mar;5(3):140-52.

Canhada S, Castro K, Perry IS, Luft VC. Omega-3 fatty acids’ supplementation in Alzheimer’s disease: A systematic review. Nutr Neurosci. 2018 Oct;21(8):529-538.

Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Glaser R. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011 Nov;25(8):1725-34.

Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, Caraci F. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570.

Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramanieapillai M, Fan B, Lu C, McIntyre RS. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190.

Bozzatello P, Blua C, Rocca P, Bellino S. Mental Health in Childhood and Adolescence: The Role of Polyunsaturated Fatty Acids. Biomedicines. 2021 Jul 21;9(8):850.

Heilskov Rytter MJ, Andersen LB, Houmann T, Bilenberg N, Hvolby A, Mølgaard C, Michaelsen KF, Lauritzen L. Diet in the treatment of ADHD in children – a systematic review of the literature. Nord J Psychiatry. 2015 Jan;69(1):1-18.

Chang JP, Su KP, Mondelli V, Pariante CM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder: a Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology. 2018 Feb;43(3):534-545.

Theodoratou E, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, Porteous M, Dunlop M, Campbell H. Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. Am J Epidemiol. 2007 Jul 15;166(2):181-95.

Montgomery P, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Richardson AJ. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study–a randomized controlled trial. J Sleep Res. 2014 Aug;23(4):364-88.

Cazzola R, Russo-Volpe S, Miles EA, Rees D, Banerjee T, Roynette CE, Wells SJ, Goua M, Wahle KW, Calder PC, Cestaro B. Age- and dose-dependent effects of an eicosapentaenoic acid-rich oil on cardiovascular risk factors in healthy male subjects. Atherosclerosis. 2007 Jul;193(1):159-67.

Ramel A, Martinez JA, Kiely M, Bandarra NM, Thorsdottir I. Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction. Nutrition. 2010 Feb;26(2):168-74.

Yan JH, Guan BJ, Gao HY, Peng XE. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation and non-alcoholic fatty liver disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2018 Sep;97(37):e12271.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord