Ik merk vaak dat het belang van een goede slaap onderschat wordt. Terwijl slaap essentieel is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.
🌱
In de afgelopen jaren heb ik tientallen patiënten geholpen beter te slapen en elke keer sta ik weer versteld van de effecten: meer helderheid en energie, een betere stemming, lagere bloeddruk, het leven beter aan kunnen, gewichtsverlies en afname van allerlei lichamelijke klachten.
🌱
Heb jij ook moeite met inslapen, of word je vaak vroeg wakker? Dan kunnen de volgende tips je hopelijk helpen:

1. Zorg voor een slaapverwekkende slaapkamer! Donker, koel, zonder afleidende lampjes of een telefoon naast je bed. Kies een matras dat je lichaam goed ondersteunt en een fijn kussen dat is aangepast aan je slaappositie. Fijn zacht beddengoed helpt ook. Probeer alle geluid buiten te sluiten, zo nodig door middel van oordopjes.
2. Houd een vaste routine aan voor het naar bed gaan. Vermijd in het laatste uur voor het slapen gaan blauw licht, leg al je schermen weg. Ga in bad of onder de douche, smeer je in met een lekkere bodylotion of olie (lavendel ontspant) en doe alleen nog maar dingen die jou tot rust brengen. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, wat zachte yoga oefeningen doen (yoga nidra is een aanrader!) of een boek lezen (geen spannende thriller!).
3. Houd een vast dag-nacht ritme aan. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed (idealiter rond 22.00 uur, dan maak je optimaal groeihormoon aan, dat je nodig hebt om te herstellen) en sta op dezelfde tijd op. Geef jezelf de tijd om hieraan te wennen. Doe liever geen dutjes overdag.
4. Doe de volgende goede gewoontes overdag voor een goede slaap s nachts: beweeg iedere dag, doe iets om stress te verminderen (onrust overdag heeft onrust s nachts), vermijd cafeïne vanaf halverwege de middag (en helemaal als je er gevoelig voor bent), en zoek iedere dag het daglicht op. Stop met roken en alcohol drinken en tenslotte: eet niet te laat op de avond. Houd een window aan van niet eten ten minste 2 uur voor het naar bed gaan.
🌱
Slaap lekker! 🙏

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een antwoord