Mindfulness meditatie is een vorm van meditatie waarbij je steeds met open milde aandacht terugkeert naar het hier en nu. Zonder oordeel wanneer je bent afgedwaald, terugkeren naar een anker zoals bijvoorbeeld de ademhaling.
🌱
Deze vorm van meditatie is goed voor lichaam en geest. Hij werkt bij stress, depressie, angst en pijn, kan slaap verbeteren, verlaagt de bloeddruk (en is daardoor goed voor hart en vaten) en blijkt zelfs de cognitieve achteruitgang bij dementie te kunnen vertragen. Ook zijn er aanwijzingen dat mindfulness meditatie goed kan zijn voor het immuunsysteem.
🌱
Het lijkt er op dat meditatie de neuroplasticiteit van onze hersenen vergroot. Er worden nieuwe paden aangemaakt in ons brein, en de amygdala, de structuur in de hersenen die betrokken is bij onze “fight or flight” stressrespons en regulering van onze stemming, wordt minder actief. Bij mensen die al langere tijd mediteren blijkt de amygdala zelfs kleiner te worden.
🌱
Je kunt mediteren door elke dag een tijdje te gaan zitten waarbij je focust op bijvoorbeeld je ademhaling. Als je het lastig vindt om dit zonder begeleiding te doen kun je een app gebruiken. Er zijn tegenwoordig meerdere mooie meditatie apps, die je al dan niet tegen een kleine vergoeding door een meditatie heen geleiden. Headspace, Calm, Insight Timer, de VGZ mindfulness app, probeer ze eens om te kijken wat bij jou past?
🌱
Een 8- weekse mIndfulnesstraining, die ook altijd een hele dag in stilte omvat, is een aanrader voor iedereen. Om te ervaren wat het is en te ontdekken wat voor jou werkt. In een groep, wat een extra dimensie geeft aan je meditaties. Ik heb deze 8-weekse zelf 4 keer gevolgd in de afgelopen 20 jaar, waarbij ook een compassietraining zat. Elke keer weer een zeer heilzame ervaring!
🌱
Momenteel mediteer ik dagelijks met de gratis Insight timer app. Daarbij kun je een begeleide meditatie volgen of een tijd instellen en zelf mediteren.
🌱
Mediteer jij? Zo niet, probeer het eens? Neem elke dag een vast moment voor jezelf, dat werkt vaak het beste. En begin klein. 5 minuten kan al een enorm effect hebben!

Fijne dag! ☀️

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een antwoord