Leefstijl Meditatie Ontspanning

Zo begin je met mediteren

Toen ik zo’n 25 jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam met meditatie had ik niet gedacht dat het jaren later zo’n belangrijk deel van mijn dag zou worden. Inmiddels mediteer ik iedere dag, vaak 2 tot 3 keer per dag, en zou ik niet meer zonder willen. Het brengt me zo veel! Acceptatie. Van hoe het leven loopt, van de dingen die gebeuren en die niet altijd gemakkelijk te dragen zijn. Acceptatie van mezelf, van de minder leuke kanten die ik ook heb. Vertrouwen. Dat het goed is zoals het is. Dat ik goed ben zoals ik ben. Dat er ergens duidelijk zal worden dat wat gebeurde de bedoeling was. Rust. Om dingen van een afstand te kunnen bekijken. Dingen die me raken te laten bezinken en verwerken. Moed. Om steeds weer op te staan na een val. Om nieuwe dingen te proberen. Om goed voor mezelf te zorgen, ondanks weerstand van anderen. 

Ik gun het jou ook om deze effecten van meditatie te ervaren. Even los te komen van de drukte van alledag, even zijn met jezelf, voelen dat het goed is. Die rust in je lijf en hoofd. Een moment alleen voor jou.

Als je dit wel wilt ervaren, maar niet weet waar te beginnen, hier een aantal tips:

  • Leg de lat niet te hoog! Begin klein. 5 minuten zitten kan al een geweldig effect hebben.
  • Vind een vast moment op de dag om te mediteren. Direct na het opstaan, na de lunch, wanneer je thuis komt van je werk, na de afwas. Wat voor jou werkt. Een vast moment helpt om er een gewoonte van te maken.
  • Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Vooral in het begin maak je het jezelf hiermee gemakkelijker. Ik kan inmiddels ook in een drukke omgeving die heerlijke staat van rust ervaren, maar dat was in het begin zeker niet zo.
  • Probeer eens te mediteren met een app. Ik gebruik momenteel de gratis app van Insight Timer. Een begeleide meditatie kan helpen om in het moment te blijven. De VGZ mindfulness app vind ik ook een aanrader.
  • Streef er niet naar om geen gedachten te hebben. Gedachten zijn er nou eenmaal, ook bij zeer ervaren “mediteerders”. Het gaat er bij meditatie dan ook niet om om leegte in je hoofd te ervaren, maar om steeds weer terug te keren in het moment. Naar je anker, zoals bijvoorbeeld de adem. Zonder oordeel dat je was afgedwaald.
  • Weet dat je niet in een bepaalde houding moet kunnen zitten om te mediteren. Gewoon op een stoel is prima. Of op de bank. Of liggend in je bed. Probeer wel een rechte houding aan te nemen, die je gedurende de meditatie gemakkelijk vol kunt houden.
  • Volg een 8 weekse mindfulness cursus. Hierin probeer je verschillende vormen van meditatie onder begeleiding van een speciaal hiervoor opgeleide trainer. Je kunt zo ervaren wat goed werkt voor jou. Het mediteren in een groep geeft bovendien een speciale dimensie aan je meditatie. Ik ben zelf mindfulness trainer en compassie coach en geef een paar keer per jaar de 8 weekse mindfulness training. Houd mijn sociale media kanalen in de gaten voor de startdata.
  • En als laastste, en misschien wel de belangrijkste tip: wees mild naar jezelf. Iets nieuws leren gaat met vallen en opstaan. Leer van het proces; wat werkt wel voor jou en wat niet? Prijs jezelf voor iedere minuut dat je mediteert!

Mocht je het toch lastig vinden om te beginnen: onder het kopje “meditaties” op deze site heb ik een aantal korte meditaties voor je ingesproken om je op weg te helpen.

 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezondheid, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk