Leefstijl

Koel blijven met een chronische ziekte

De komende dagen wordt het weer erg warm in Nederland. Vooral wanneer je een chronische ziekte hebt kan het lastig zijn om je lekker te blijven voelen in de warmte. Zelf krijg ik als gevolg van mijn chronische hartziekte last van hartkloppingen wanneer het te warm is. Ook ben ik sneller benauwd en moe. En wanneer de warmte lang aanhoudt krijg ik ook meer last van pijn op de borst. Door de jaren heen heb ik aardig wat ervaring opgedaan met in balans blijven tijdens warm weer en die tips deel ik graag met jullie!

Mijn tips om koel te blijven in warm weer:

  • Houd je huis zo koel mogelijk. Ventileer bv ’s ochtends wanneer het nog koel is. Ik sta hier wanneer het langere tijd warm is echt eerder voor op. Doe ramen en luiken dicht wanneer het buiten warmer begint te worden. Houd de gordijnen de hele dag dicht en maak gebruik van zonwering waar je die hebt. Een koel huis helpt echt om zelf ook koel te blijven. Laat wat water op een plat dak lopen, of neem een begroeid dak!
  • Zorg in ieder geval voor zo veel mogelijk koelte in je slaapkamer. Gebruik airco of een ventilator. Wist je dat een ventilator beter is voor het milieu dan een airco? Ik gebruik een ventilator die weinig lawaai maakt. Tip: leg een fles water (niet helemaal gevuld!) in de vriezer en zet deze (in een opvangbak voor het condenswater) voor je ventilator. Naarmate het ijs ontdooit krijg je heerlijk koele lucht toegeblazen. Slaap onder een lakentje ipv een dekbed en draag zo min mogelijk kleding.
  • Draag katoenen kleding die ademt. Synthetische kleding zorgt er voor dat je je zweet niet goed kwijt kunt, waardoor je het sneller warm krijgt.
  • Koel af door met je voeten in een bak koud water met ijsblokjes te gaan zitten. Of ga er met je handen in. Ijsblokjes langs de binnenkant van je pols wrijven helpt ook! Bij je polsen en enkels liggen bloedvaten dicht aan de oppervlakte, waardoor koelen op die plekken snel je temperatuur omlaag kan brengen. Een koel washandje in je nek is ook fijn om af te koelen.
  • Misschien een inkopper, maar ga geen inspannende activiteiten doen. Of het moet binnen in de airco zijn. Zwemmen in koel water vind ik ook heerlijk!
  • Drink voldoende. En dan heb ik het over water…. Alcohol lijkt lekker op een terrasje, maar zorgt voor snellere uitdroging.
  • Eet koude gerechten (salades, gazpacho, smoothie bowls). Ik kook ook altijd voor een paar dagen vooruit wanneer ik zie dat het warmer gaat worden. Zo houd ik mijn huis koel tijdens de warme dagen. Opwarmen in de magnetron geeft weinig extra hitte af.
  • Eet geen spicy gerechten, zoals gerechten met spaanse peper of sambal. Mijd ook cafeïne, drink (koude) kruidenthee ipv koffie.
  • Leef volgens een tropenrooster: doe je werk en activiteiten zo veel mogelijk vroeg in de ochtend en laat op de dag en houd je gedurende de dag rustig. Doe als de mensen in warme landen doen: ga even liggen na de lunch en houd een siësta! Geeft je een heerlijk vakantie gevoel….!

En misschien wel de belangrijkste tip: laat het gewoon gebeuren! Verzet je niet, daar krijg je het alleen maar warmer van…. Het wordt vanzelf weer een keer koeler! Enne: bekijk dit filmpje van Claudia de Breij eens over het nationaal hitteplan; hilarisch!!!

Hoe blijf jij koel in dit weer?

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk