Door een journalist van nu.nl werd ik onlangs gevraagd om bij te dragen aan een artikel over de voordelen van “in het seizoen eten”.

Naast het feit dat het beter is voor het milieu om lokale groenten en fruit uit het seizoen te eten, heeft het ook mooie gezondheidseffecten. 

Zo blijken sommige groenten zoals spinazie en broccoli, in de herfst, wanneer ze traditioneel geoogst worden, wel tot 50% meer vitamine C te kunnen bevatten dan op andere momenten in het jaar. En dat bereidt ons weer mooi voor op de winter, wanneer vitamine C ons helpt om de seizoensgebonden ziektes zoals verkoudheden aan te kunnen. Ook worden citrusvruchten zoals mandarijnen met name in de winter geoogst, wat ons weer een extra vitamine C boost geeft. 

En wist je dat zomergroenten en -fruit meer caroteen bevatten, wat ons beschermt tegen schade door de zon?

Daarnaast zijn groenten en fruit wanneer ze in het seizoen zijn lekkerder en goedkoper, waardoor we er meer van eten. Dat heeft de natuur dus goed geregeld!

Bovendien hoeven groenten en fruit die in het seizoen, lokaal, geoogst worden, niet zo ver te reizen, waardoor er maar weinig kostbare antioxidanten verloren gaan tijdens het transport. En hoeft fruit dan niet onrijp geplukt te worden en nagerijpt onder onnatuurlijke omstandigheden.

Echte groenten van de herfst zijn oa andijvie, broccoli, pompoen, en rode biet. Vruchten die deze maand geoogst worden zijn bv appels, frambozen en peren.

Eet jij graag seizoensgroenten en -fruit?

 

Hierbij de link naar het artikel op nu.nl:

https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6159866/waarom-experts-adviseren-seizoensgroenten-te-eten.html

Referenties:

Macdiarmid JI. Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proc Nutr Soc. 2014 Aug;73(3):368-75.

Phillips KM, Tarrago-Trani MT, McGinty RC, Rasor AS, Haytowitz DB, Pehrsson PR. Seasonal variability of the vitamin C content of fresh fruits and vegetables in a local retail market. J Sci Food Agric. 2018 Aug;98(11):4191-4204.

Pott DM, Vallarino JG, Osorio S. Metabolite Changes during Postharvest Storage: Effects on Fruit Quality Traits. Metabolites. 2020 May 8;10(5):187.

Maduwanthi SDT, Marapana RAUJ. Induced Ripening Agents and Their Effect on Fruit Quality of Banana. Int J Food Sci. 2019 May 2;2019:2520179.

Dewhirst RA, Clarkson GJJ, Rothwell SD, Fry SC. Novel insights into ascorbate retention and degradation during the washing and post-harvest storage of spinach and other salad leaves. Food Chem. 2017 Oct 15;233:237-246.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord