Onbewerkte plantaardige voeding Supplementen

Jodium bij een plantaardig dieet

Wanneer je volledig plantaardig eet kun je niet alleen een tekort aan vitamine B12 krijgen, maar ook aan jodium. Dit laatste wordt nog wel eens onderschat.
🌱
Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon (en dus belangrijk voor je metabolisme en celopbouw) en een optimale ontwikkeling van het brein. Een tekort aan jodium kan een traag werkende schildklier veroorzaken, wat zich kan uiten als een toename in gewicht, vermoeidheid, haaruitval, obstipatie, hoofdpijn, een sombere stemming en een hoog cholesterol. Daarnaast kan een jodiumtekort bij zwangere vrouwen leiden tot ontwikkelingsstoornissen en groeiachterstand van het ongeboren kind.
🌱
De meeste jodium vind je in dierlijke producten zoals koemelk, vis en eieren. Plantaardige bronnen zijn: groenten en fruit verbouwd op jodium rijke grond, bonen, pinda’s, aardappelen in de schil en zeewier. In Nederland wordt gejodeerd zout gebruikt bij de bereiding van brood. Zelfgemaakt brood, of brood van de natuurvoedingswinkel bevat dit meestal niet. Ook is het een trend om zeezout te gebruiken ipv regulier gejodeerd keukenzout.
🌱
Wanneer je plantaardig eet en veel voedingsmiddelen zoals tofu, broccoli en lijnzaad binnen krijgt loop je bovendien extra kans op een schildklierprobleem. Deze bevatten goitrines, die de schildklierfunctie belemmeren.
🌱
Als je dus plantaardig eet, weinig brood eet en geen keukenzout gebruikt zul je dus op moeten letten of je voldoende jodium binnen krijgt. De aanbevolen hoeveelheid per dag is 150 microgram, de maximale hoeveelheid per dag (volgens de WHO) is 1000 microgram. Voor kinderen is dit 300 microgram.
🌱
Gebruik dan zeewier, of een supplement met 150 microgram aan jodium. Let wel op met het gebruik van kombu zeewier, dat soms erg veel jodium kan bevatten. Gebruik het niet dagelijks, voeg maar een klein stukje toe bij het koken en verwijder het na het koken. Gebruik liever andere soorten zeewier, zoals bijvoorbeeld nori. Gebruik van hiziki zeewier raad ik af, omdat het veel arsenicum kan bevatten.
🌱
Hoe zorg jij er voor dat je voldoende jodium binnen krijgt?

Dit vind je misschien ook leuk