Onbewerkte plantaardige voeding Supplementen

Jodium bij een plantaardig dieet

Wanneer je volledig plantaardig eet kun je niet alleen een tekort aan vitamine B12 krijgen, maar ook aan jodium. Dit laatste wordt nog wel eens onderschat.

Waar heb je jodium voor nodig?

Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon (en dus belangrijk voor je metabolisme en celopbouw) en een optimale ontwikkeling van het brein. Een tekort aan jodium kan een traag werkende schildklier veroorzaken, wat zich kan uiten als een toename in gewicht, vermoeidheid, haaruitval, obstipatie, hoofdpijn, een sombere stemming en een hoog cholesterol. Daarnaast kan een jodiumtekort bij zwangere vrouwen leiden tot ontwikkelingsstoornissen en groeiachterstand van het ongeboren kind.

Wat zijn bronnen van jodium?

De meeste jodium vind je in dierlijke producten zoals koemelk, vis en eieren. Plantaardige bronnen zijn: groenten en fruit verbouwd op jodium rijke grond, bonen, pinda’s, aardappelen in de schil en zeewier. In Nederland wordt gejodeerd zout gebruikt bij de bereiding van brood. Zelfgemaakt brood, of brood van de natuurvoedingswinkel bevat dit meestal niet. Ook is het een trend om zeezout te gebruiken in plaats van regulier gejodeerd keukenzout.

Als je dus plantaardig eet, weinig brood eet en geen keukenzout gebruikt zul je dus op moeten letten of je voldoende jodium binnen krijgt.

Hoeveel jodium moet je per dag binnen krijgen?

De aanbevolen hoeveelheid per dag is 150 microgram, de maximale hoeveelheid per dag (volgens de WHO) is 1000 microgram. Voor kinderen is dit 300 microgram.

Wanneer je plantaardig eet en weinig brood en zout gebruikt zorg er dan voor dat je jodium op andere manieren binnen krijgt. Gebruik dan bijvoorbeeld zeewier. Let wel op met het gebruik van kombu zeewier, dat soms erg veel jodium kan bevatten. Gebruik het niet dagelijks, voeg maar een klein stukje toe bij het koken en verwijder het na het koken. Hiziki zeewier raad ik bovendien af omdat het veel arsenicum kan bevatten. Gebruik liever andere soorten zeewier, zoals bijvoorbeeld nori. 1 vel nori per dag geeft je de juiste hoeveelheid jodium.

Of neem een supplement met 150 microgram aan jodium per dag. Ik gebruik zelf de goed gedoseerde multivitamine van Goldea Health, waar voldoende jodium in zit. Met de code “drvalentine10” krijg je 10% korting op je eerste bestelling van alle producten van Goldea Health, via deze link!

Hoe zorg jij er voor dat je voldoende jodium binnen krijgt?

En volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk