Onlangs verscheen er een uitgebreid overzichtsartikel over het effect van rood en bewerkt vlees op het hart.

De onderzoekers bekeken 13 artikelen die vleesconsumptie vergeleken met het optreden van zogenaamde ischemische hartziekten (aandoeningen waarbij de hartspier te weinig zuurstof krijgt, zoals een hartinfarct). In totaal werden in deze onderzoeken samen 1,4 miljoen volwassenen onderzocht.

Elke 50 gram bewerkt vlees per dag bleek de kans op ischemische hart-en vaatziekten te vergroten met 18%. Iedere 50 gram rood vlees per dag verhoogde de kans met 9%. 

Met andere woorden: iedere dag een hamburger van 100 gram kan je kans op een hartinfarct dus met 36% verhogen!

Een groot maatschappelijk probleem, als je bedenkt dat hart- en vaatziekten momenteel de tweede doodsoorzaak zijn in Nederland (25% van de totale sterfte), na kanker (31%). Als je kijkt naar de ziektelast (een combinatie van verloren levensjaren agv vroegtijdige sterfte en jaren leven met een ernstige chronische ziekte) staan ischemische hartziekten zelfs al jaren op nummer 1.

De onderzoekers van dit artikel noemen als mogelijke oorzaken voor de verhoogde kans op hart-en vaatziekten wanneer je rood en bewerkt vlees eet de hoeveelheid verzadigd vet, de productie van TMAO, het zoutgehalte en het feit dat vlees inflammatie (chronische ontsteking) kan veroorzaken.

In dit artikel werd overigens geen significant effect van het eten van kip waargenomen op hart-en vaatziekten. Waarschijnlijk doordat (onbewerkte) kip minder verzadigd vet bevat.

Kanttekeningen bij de onderzochte artikelen waren dat vaak niet gecorrigeerd is voor socio-economische status en totale energie inname. Ook waren het voornamelijk onderzoeken bij blanke Europeanen en werd de definitie van bewerkt vlees niet in alle studies duidelijk omschreven.

Maar de kracht van dit artikel was weer dat er meer gevallen van hart-en vaatziekten werden onderzocht dan ooit, met een lange follow-up. Er werd apart gekeken naar rood en bewerkt vlees, en voor het eerst ook apart naar kip. Er werden alleen prospectieve cohortstudies meegenomen en er werd alleen gekeken naar ischemische hartziekten, zonder andere uitkomsten.

Eerdere meta-analyses (overzichtsartikelen) toonden het effect van vlees op hart-en vaatziekten ook al aan. Wat mij betreft des te meer reden om rood- en bewerkt vlees zo veel mogelijk te vermijden! 

Vervang je burger eens door een plantaardige versie, beleg je brood met heerlijke hummus en gegrilde groenten, gebruik linzen ipv gehakt in je spaghetti bolognese saus. Als je vlees een tijdje laat staan zul je merken dat je het niet eens meer mist. Je doet je hart er een groot plezier mee!

Heb jij moeite met het laten staan van vlees? Kijk eens bij mijn recepten, of volg me op instagram of facebook. Daar deel ik regelmatig andere accounts die je kunnen helpen om voortaan vleesloos te koken. You can do this!

Referenties:

Papier K, Knuppel A, Syam N, Jebb SA, Key TJ. Meat consumption and risk of ischemic heart disease: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. Published online July 20, 2021. doi: 10.1080/10408398.2021.1949575.

Bechthold, A., H. Boeing, C. Schwedhelm, G. Hoffmann, S. Knuppel, K. Iqbal, S. De Henauw, N. Michels, B. Devleesschauwer, S. Schlesinger, et al. 2019. Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 59 (7):1071–90.

Zeraatkar, D., M. A. Han, G. H. Guyatt, R. W. M. Vernooij, R. E. Dib, K. Cheung, K. Milio, M. Zworth, J. J. Bartoszko, C. Valli, et al. 2019. Red and processed meat consumption and risk for all-cause mortality and cardiometabolic outcomes: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Annals of Internal Medicine 171 (10):703–10.

https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-doodsoorzaken-op-basis-van-sterfte

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/coronaire-hartziekten

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord