Onbewerkte plantaardige voeding

Tips voor het eten van bonen

Bonen zijn erg gezond; ze bevatten veel vezels, (B-)vitamines en polyfenolen (een type antioxidant) en zijn een goede bron van eiwitten. Ze zijn laag in calorieën en verzadigd vet. Mensen die veel bonen eten blijken een lager risico te hebben op diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker. Bonen helpen het cholesterol te verlagen, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en zijn goed voor je microbioom. Bovendien helpen bonen om trek te verminderen en af te vallen.
🌱
Bonen hebben alleen 1 “bijwerking” die soms als onprettig wordt ervaren: je kunt er winderig van worden. Bonen bevatten nl. suikers die moeilijk afbreekbaar zijn voor je dunne darm (waar de meeste voedingsmiddelen worden afgebroken, oiv enzymen). Die suikers worden pas in je dikke darm afgebroken, door je darmbacterieen. Dit veroorzaakt fermentatie en de productie van gas.
Daarnaast bevatten bonen veel vezels, die ook gasproductie in de darm stimuleren. Dit gebeurt overigens ook wanneer je de hoeveelheid vezels in je voeding sterk opvoert doordat je volledig plantaardig gaat eten.
🌱
Gelukkig is het vaak een tijdelijk fenomeen, dat minder wordt na een paar weken meer bonen en andere plantaardige voedingsmiddelen eten. Even volhouden dus!
🌱
Er zijn wel wat dingen die je kunt doen om de gasproductie door bonen wat te verminderen. Ieder lichaam is anders, dus je zult even moeten proberen wat voor jou het beste werkt, maar dit zijn de tips die uitgezocht zijn in de literatuur:
– Voer de hoeveelheid bonen en vezelrijke voeding langzaam op, zodat je darmen er aan kunnen wennen.
– Week bonen minimaal 12 uur voordat je ze kookt. Gooi het weekwater weg en spoel ze een keer goed na.
– Wanneer je bonen uit blik of pot gebruikt spoel ze dan goed voor gebruik.
– Kook een strip kombu zeewier mee. Werkt voor mij super goed! En je krijgt er ook nog eens extra jodium door binnen. Doe dit niet te lang. Wanneer je wat meer gewend bent aan bonen, gebruik kombu dan maximaal eens per maand. Het bevat nl veel jodium. Goed om binnen te krijgen, maar niet te veel.
– Varieer eens met kikkererwten en linzen, die vaak wat minder gasvorming geven. Ook tussen de verschillende soorten bonen zit verschil, dus probeer het voor jezelf uit.
🌱
Ik hoop dat deze tips je helpen en dat je je niet door winderigheid laat weerhouden van het eten van bonen, ze hebben te veel geweldige gezondheidseffecten! 🌱💪

Dit vind je misschien ook leuk