Onbewerkte plantaardige voeding

Ons eetpatroon en het klimaat

In 2016 verklaarde de Unites Nations General Assembly de periode tot 2025 tot “decade of action on nutrition”. De reden: 800 miljoen mensen op de wereld zijn ondervoed en bijna 160 miljoen kinderen hebben een groeiachterstand. 2 miljard mensen kampen met tekorten aan voedingsstoffen. Daarnaast hebben 1,9 miljard mensen overgewicht, waarvan 600 miljoen mensen obees zijn.

De huidige voedselsystemen zijn dus niet in staat om mensen adequaat te voeden. Bovendien zijn ze niet duurzaam.

Een eetpatroon dat zowel duurzaam is, als goed voor de gezondheid voldoet volgens het rapport dat werd uitgebracht aan de volgende criteria: 

  • grote diversiteit
  • goede balans tussen energie inname en behoefte
  • vnl bestaand uit minimaal bewerkte knollen, volle granen, peulvruchten, fruit en groenten
  • weinig dierlijke producten
  • ongezouten noten en zaden
  • kleine hoeveelheden vis
  • zo min mogelijk bewerkte producten met vet, suiker en zout, en weinig voedingsstoffen
  • vetten met de juiste verhouding omega 3:6
  • kraanwater ipv frisdranken

Zo veel mogelijk onbewerkt plantaardig dus!

Een zo veel mogelijk plantaardig eetpatroon is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het klimaat. Het eten van planten is efficiënter dan het eten van dieren die planten eten. Bovendien bespaart het land en water. Wist je dat voor 1 pond rundvlees tot wel 16.000 liter water nodig is? De water footprint van rundvlees is meer dan 6x die van peulvruchten. 

Bovendien dragen dierlijke producten in grote mate bij aan broeikasgassen. Een studie in de Journal of Climatic Change in 2017 liet zien dat wanneer iedere Amerikaan bonen zou eten in plaats van rundvlees de Amerikaanse targets van het verdrag van Parijs voor 46-74% behaald zouden zijn. 

Daarnaast vindt 80% van de ontbossing plaats voor vee of veevoer, en draagt ontbossing voor 10% bij aan de CO2 emissie. Volgens de Food and Agriculture Organization of the United Nations zijn vlees en zuivel vervuilender dan de olie-industrie!

Omdat ik het niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook voor het klimaat belangrijk vind dat er meer plantaardig gegeten wordt, gaf ik graag gehoor aan de oproep van Animalsave Nederland om de Plant Based Treaty te ondertekenen. Een prachtig initiatief om de klimaatcrisis te bestrijden door het promoten van een verschuiving naar een zo veel mogelijk plantaardig voedingssysteem.

Samen met plantaardige artsen en influencers, en al ruim 22.000 anderen sta ik achter dit initiatief. Teken jij ook? Voor een beter klimaat voor de generaties na ons? Je kunt dit doen op www.plantbasedtreaty.org.

 

Literatuur en referenties:

https://www.ipcc.ch/

Plates, pyramids and planets. Developments in national healthy and sustainable dietary guidelines: a state of play assessment. Carlos Gonzalez Fischer & Tara Garnett. Food Climate Research Network
Environmental Change Institute & The Oxford Martin Programme on the Future of Food, The University of Oxford 

Harwatt, H., Sabaté, J., Eshel, G. et al. Substituting beans for beef as a contribution toward US climate change targets. Climatic Change 143, 261–270 (2017).

Gardner CD, Hartle JC, Garrett RD, Offringa LC, Wasserman AS. Maximizing the intersection of human health and the health of the environment with regard to the amount and type of protein produced and consumed in the United States. Nutr Rev. 2019 Apr 1;77(4):197-215.

Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, Garnett T, Tilman D, DeClerck F, Wood A, Jonell M, Clark M, Gordon LJ, Fanzo J, Hawkes C, Zurayk R, Rivera JA, De Vries W, Majele Sibanda L, Afshin A, Chaudhary A, Herrero M, Agustina R, Branca F, Lartey A, Fan S, Crona B, Fox E, Bignet V, Troell M, Lindahl T, Singh S, Cornell SE, Srinath Reddy K, Narain S, Nishtar S, Murray CJL. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-492.

Kovacs B, Miller L, Heller MC, Rose D. The carbon footprint of dietary guidelines around the world: a seven country modeling study. Nutr J. 2021 Mar 1;20(1):15.

https://health.gov/sites/default/files/2019-09/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory-Committee.pdf

https://www.bbc.com/news/science-environment-46459714

Emissions impossible: How big meat and dairy are heating up the planet. GRAIN and the Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) web site. Available at: https://www.grain.org/article/entries/5976–impossible-how-big-meat-and-dairy-are-heating-up-the-planet. Published July 18, 2018. Accessed July 19, 2018.

Kovacs B, Miller L, Heller MC, Rose D. The carbon footprint of dietary guidelines around the world: a seven country modeling study. Nutr J. 2021 Mar 1;20(1):15.

Dit vind je misschien ook leuk