Met de aanhoudende kou vind ik het heerlijk om nog even verwarmende gerechten te eten. Deze stoofpot, die oorspronkelijk met gehakt wordt gemaakt is een favoriet wintergerecht bij ons in huis. Uiteraard onbewerkt plantaardig.

🌱

Ingredienten:

1 kg aardappelen

2 uien

4 tenen knoflook

1 bakje champignons

1 winterwortel

4 bosuitjes

2 stengels bleekselderij

1 zoete puntpaprika

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel gedroogde rozemarijn

Versgemalen peper

Chilivlokken

1 blik bruine linzen

2 eetlepels maizena

250 ml groentebouillon

Zout

Sojamelk

🌱

Bereiding:

Warm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Ik laat de schil er aan, geeft extra vezels en vitamines en bovendien meer bite en smaak aan je puree. Kook of stoom ze 15 minuten, tot ze zacht beginnen te worden.

Fruit intussen de gesnipperde uitjes aan in een beetje water tot ze bruin worden. Voeg steeds een klein beetje water toe om ze niet aan te laten branden. Snijd alle groenten in blokjes. Voeg de champignons toe aan de uien en bak even goed door om het vocht te laten verdampen. Voeg daarna de wortels toe en na 2 minuten de rest van de gesneden groenten, de linzen (afgespoeld), 2 fijngesneden tenen knoflook, tijm, rozemarijn, wat chilivlokken naar smaak en verse peper. Laat zo’n 5 minuten bakken. Voeg dan de maizena en bouillon toe en laat pruttelen totdat het dik is geworden.

Giet de aardappelen af en pureer ze met sojamelk, 2 zeer fijngesneden of uitgeperste tenen knoflook, zout en peper naar smaak. De puree moet smeerbaar zijn.

Doe het groentemengsel in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Zet 20 minuten in de oven en zet daarna nog een paar minuten de gril aan om de pureepieken bruin te laten worden.

Serveer met edelgistvlokken en een frisse tomatensalade. Eet smakelijk!

🌱

Houd jij van stoofpotjes? Of ben je al begonnen aan de zomergerechten?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord