Bewegen Hart- en vaatziekten

Hoe moet je bewegen bij een hoge bloeddruk?

Een vraag die ik regelmatig krijg en die recent eindelijk eens goed beantwoord werd in een internationale richtlijn. Het antwoord: het maakt echt uit hoe je beweegt!

Begin dit jaar (2021) zijn de nieuwe richtlijnen uitgekomen van de European Society of Cardiology (ESC). Voor het eerst zijn er nu duidelijke adviezen over welke vorm van beweging je in moet zetten om een hoge bloeddruk te voorkomen en hoe je moet bewegen als je al een hoge bloeddruk hebt. Dat blijkt namelijk verschillend.

Een hoge bloeddruk is een belangrijke veroorzaker van onder andere hartinfarcten en beroertes. Naar schatting zal over 4 jaar 60% van de wereldbevolking een hoge bloeddruk hebben. Risicofactoren voor een hoge bloeddruk zijn onder andere overgewicht, voorkomen in de familie en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Het is algemeen geaccepteerd dat beweging de bloeddruk verlaagt. Wat interessant is aan deze nieuwe richtlijn is dat nu gekeken wordt naar de zogenaamde aanvangsbloeddruk. Als je bloeddruk al hoog is gelden nu andere adviezen ten aanzien van beweging dan wanneer dat (nog) niet zo is.

Voor mensen met een hoge bloeddruk (hoger dan 140/90 mmHg) blijkt aerobe training het beste om de bloeddruk te verlagen. Wandelen, hardlopen, fietsen, of zwemmen bijvoorbeeld.

Bij een hoog normale bloeddruk (130-139/85-89) zou weerstandstraining je prioriteit moeten hebben. Krachttraining met de grote spiergroepen; gewichtheffen, squats, push-ups.

Als je bloeddruk normaal is (onder 130/84) kun je een hoge bloeddruk voorkomen door middel van isometrische oefeningen, waarbij de spier onder constante spanning wordt gehouden, zoals op je tenen staan, een wall squat of een plank oefening.

Mooie adviezen om zelf iets te kunnen doen aan (de preventie van) hoge bloeddruk, voordat je aan medicatie begint! Je kunt het je meestal permitteren om een maand of 3 te proberen op deze wijze de bloeddruk omlaag te krijgen, omdat een hoge bloeddruk doorgaans niet acuut tot problemen leidt. Bij een gevaarlijk hoge bloeddruk start je wel direct met medicatie, maar kun je uiteraard tegelijkertijd beginnen met een verandering van leefstijl. Vaak kan de medicatie dan na een tijdje worden afgebouwd. Doe dit uiteraard in overleg met je behandelend arts.

Loop jij risico op een hoge bloeddruk, of heb je iemand in je omgeving die er mee rond loopt? Hopelijk heb je iets aan deze nieuwe richtlijn!

Literatuur:

Hanssen H, Boardman H, Deiseroth A, et al. Personalized exercise prescription in the prevention and treatment of arterial hypertension: a Consensus Document from the European Association of Preventive Cardiology (EAPC) and the ESC Council on Hypertension. Eur J Prev Cardiol. 2021.

Dit vind je misschien ook leuk