Het maakt echt uit hoe je beweegt!

🌱

Begin dit jaar zijn de nieuwe richtlijnen uitgekomen van de European Society of Cardiology (ESC). Voor het eerst zijn er nu duidelijke adviezen over welke vorm van beweging je in moet zetten om een hoge bloeddruk te voorkomen en hoe je moet bewegen als je al een hoge bloeddruk hebt. 

🌱

Een hoge bloeddruk is een belangrijke veroorzaker van oa hartaanvallen en beroertes. Naar schatting zal over 4 jaar 60% van de wereldbevolking een hoge bloeddruk hebben. Risicofactoren voor een hoge bloeddruk zijn oa overgewicht, voorkomen in de familie en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

🌱

Het is algemeen geaccepteerd dat beweging de bloeddruk verlaagt. Wat interessant is aan deze nieuwe richtlijn is dat nu gekeken wordt naar de start bloeddruk. Als je bloeddruk al hoog is gelden nu andere adviezen tav beweging dan wanneer dat (nog) niet zo is.

🌱

Voor mensen met een hoge bloeddruk (hoger dan 140/90 mmHg) blijkt aerobe training het beste om de bloeddruk te verlagen. Wandelen, hardlopen, fietsen, of zwemmen bijvoorbeeld.

Bij een hoog normale bloeddruk (130-139/85-89) zou weerstandstraining je prioriteit moeten hebben. Krachttraining met de grote spiergroepen; gewichtheffen, squats, push-ups.

Als je bloeddruk normaal is (onder 130/84) kun je een hoge bloeddruk voorkomen dmv isometrische oefeningen, waarbij de spier onder constante spanning wordt gehouden, zoals op je tenen staan, een wall squat of een plank oefening.

🌱

Mooie adviezen om zelf iets te kunnen doen aan (preventie van) hoge bloeddruk, voordat je aan medicatie begint! 💪

🌱

Loop jij risico op een hoge bloeddruk, of heb je iemand in je omgeving die er mee rond loopt? Hopelijk heb je iets aan deze nieuwe richtlijn!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord