Diabetes Hart- en vaatziekten Kanker Overgang Supplementen

Alles over Vitamine K bij een plantaardig eetpatroon

Wat is Vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die betrokken is bij de bloedstolling en botopbouw. Er zijn grofweg 2 vormen van vitamine K: K1 (phylloquinon) en K2 (menaquinon). K1 is betrokken bij de bloedstolling (ken je misschien omdat pasgeboren baby’s dit toegediend moeten krijgen), K2 bij botopbouw. 

Leuk weetje: de K van vitamine K komt van het Duitse woord “koagulation”, dat stolling betekent. Dat vitamine K een invloed heeft op de bloedstolling werd namelijk als eerste ontdekt.

Hoe kom je aan Vitamine K als vegan?

Vitamine K1 krijg je als je plantaardig eet meer dan voldoende binnen. Het zit namelijk voornamelijk in plantaardige bronnen, zoals groene bladgroenten, andere (onder andere kruisbloemige) groenten, fruit (blauwe bessen zijn erg rijk aan vitamine K!) en granen.

Vitamine K2 wordt in het lichaam gevormd uit K1 door onze darmbacteriën. Het komt voor in vlees en eieren, omdat diervoeders verrijkt zijn met vitamine K2. Wanneer je plantaardig eet (zoals je weet is onbewerkte plantaardige voeding volgens mij en heel veel artsen en wetenschappers het meest optimale voedingspatroon voor je gezondheid) hoef je je niet direct zorgen te maken. Bij een gezond microbioom zou je in principe voldoende vitamine K2 moeten kunnen vormen, mits je zorgt voor voldoende vitamine K1 inname. Vooral als je er ook nog eens voor zorgt dat je voldoende gefermenteerde producten eet, zoals miso, tempeh, zuurkool en natto.

Wat is de functie van vitamine K2?

Recente onderzoeken laten zien dat vitamine K2 naast zijn invloed op de botopbouw ook zorgt voor een goede conditie van de bloedvaten. Dit komt doordat het verkalking in de vaatwand tegengaat. Suppletie met vitamine K2 kan mogelijk het risico op hart-en vaatziekten en (prostaat)kanker verlagen. Deze onderzoeken zijn echter niet gedaan bij mensen met een volwaardig plantaardig voedingspatroon en er zijn dan ook geen aanwijzingen dat suppletie met vitamine K2 nodig is wanneer je plantaardig eet. Onbewerkte plantaardige voeding is goed voor het microbioom en dat zorgt weer voor de aanmaak van voldoende vitamine K2.

Wanneer moet je vitamine K2 suppleren als je plantaardig eet?

In de volgende gevallen kan het gunstig zijn om vitamine K2 wel te suppleren:

  • wanneer je darm microbioom van slag is, bijvoorbeeld door langdurig gebruik van antibiotica of bij ontstekingsziekten van de darm;
  • wanneer je een hoog risico hebt op hart- en vaatziekten, doordat die bijvoorbeeld in je familie voorkomen, of wanneer er al atherosclerose bij je is geconstateerd;
  • ter preventie van prostaatkanker, wanneer dit in je familie voorkomt, of wanneer je eerder prostaatkanker hebt gehad;
  • bij diabetes;
  • bij beginnende osteoporose of een hoog risico hierop;
  • wanneer je een hoge dosering vitamine D3 slikt. Dit in verband met een optimale opname van calcium. Ik gebruik zelf de hoog gedoseerde Vitamine D3 van Goldea Health, mét vitamine K2. Met de code “drvalentine10” krijg je 10% korting op je eerste bestelling van alle producten van Goldea Health, via deze link!

Een dosering vitamine K2 tot 100 microgram per dag is dan gebruikelijk. Suppleer overigens niet zomaar vitamine K wanneer je bloedverdunners slikt, omdat vitamine K de werking daarvan vermindert. Consulteer daarvoor altijd eerst een arts.

Hopelijk heb ik je met dit artikel meer informatie kunnen geven over vitamine K en wanneer je het moet suppleren.

Op mijn social media kanalen op Facebook en Instagram deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Leuk als je me daar volgt!

 

Literatuur:

Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.

Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol. 1994 Jun;89(6):915-23.

Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):985-92.

Knapen MH, Braam LA, Drummen NE, Bekers O, Hoeks AP, Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost. 2015 May;113(5):1135-44.

Choi HJ, Yu J, Choi H, An JH, Kim SW, Park KS, Jang HC, Kim SY, Shin CS. Vitamin K2 supplementation improves insulin sensitivity via osteocalcin metabolism: a placebo-controlled trial. Diabetes Care. 2011 Sep;34(9):e147.

Huang ZB, Wan SL, Lu YJ, Ning L, Liu C, Fan SW. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int. 2015 Mar;26(3):1175-86.

Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. J Nutr Metab. 2017;2017:6254836.

Conly JM, Stein K. The production of menaquinones (vitamin K2) by intestinal bacteria and their role in maintaining coagulation homeostasis. Prog Food Nutr Sci. 1992 Oct-Dec;16(4):307-43.

Conly J, Stein K. Reduction of vitamin K2 concentrations in human liver associated with the use of broad spectrum antimicrobials. Clin Invest Med. 1994 Dec;17(6):531-9.

Shiraki M, Shiraki Y, Aoki C, Miura M. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. J Bone Miner Res. 2000 Mar;15(3):515-21.

Rees K, Guraewal S, Wong YL, Majanbu DL, Mavrodaris A, Stranges S, Kandala NB, Clarke A, Franco OH. Is vitamin K consumption associated with cardio-metabolic disorders? A systematic review. Maturitas. 2010 Oct;67(2):121-8.

Dit vind je misschien ook leuk