Onbewerkte plantaardige voeding

De kracht van groene bladgroenten

De spinazie in mijn mini moestuin begint al lekker te groeien. Kan niet wachten totdat ik de blaadjes weer kan verwerken in salades, soepen, smoothies en stoofpotjes!

Waarom groene bladgroenten zo gezond zijn

Wist je dat groene bladgroenten erg gezond zijn? Spinazie, boerenkool, rucola, snijbiet en paksoi; ze bevatten weinig calorieën, maar wel veel voedingsstoffen. Zo zitten ze vol met vezels, vitamines (A, B, C, E en K) en mineralen (calcium, magnesium, kalium, selenium, zink en ijzer). Verder bevatten ze verschillende stoffen die ons kunnen beschermen tegen tal van chronische ziekten, zoals hart-en vaatziekten, diabetes, kanker, dementie en andere ontstekingsziekten.

Hoe groene bladgroenten je hart gezond houden

Studies tonen aan dat de nitraten in bladgroenten de bloeddruk significant kunnen verlagen. Nitraten zijn ook betrokken bij het open houden van de bloedvaten. Dit maakt dat het eten van groene bladgroenten kan helpen bij klachten van angina pectoris. Ook helpt het dementie voorkomen.

Wanneer moet je oppassen met het eten van bladgroenten?

Mensen die bloedverdunners van de trombosedienst gebruiken moeten opletten niet ineens veel groene bladgroenten te eten, omdat het hoge gehalte aan vitamine K de werking van deze bloedverdunners kan verminderen. Ook als je bekend bent met nierstenen kun je beter geen borden vol groene bladgroenten eten in verband met het oxaalzuur in de groenten. Vooral spinazie bevat veel oxaalzuur.

Maar verder zijn het super groenten waar je dagelijks wel een flinke portie van kunt eten! 

Verwerk ze bijvoorbeeld in salades, soepen en smoothies. Ik bewaar altijd een zak gesneden boerenkool in mijn vriezer, zodat ik gemakkelijk een handje door bijvoorbeeld een soep of curry kan doen.

Op mijn social media kanalen op Facebook en Instagram deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Leuk als je me daar volgt!

 

Literatuur:

Ashworth A, Mitchell K, Blackwell JR, Vanhatalo A, Jones AM. High-nitrate vegetable diet increases plasma nitrate and nitrite concentrations and reduces blood pressure in healthy women. Public Health Nutr. 2015 Oct;18(14):2669-78.

Kang JH, Ascherio A, Grodstein F. Fruit and vegetable consumption and cognitive decline in aging women. Ann Neurol. 2005 May;57(5):713-20.

Dit vind je misschien ook leuk