Naast dat het eten van vlees niet ideaal is voor het milieu heeft het ook nadelige gezondheidseffecten waar ik je graag wat over vertel.
🌱
Inmiddels kun je er niet meer omheen, zelfs het Voedinscentrum adviseert om minder rood en bewerkt vlees te eten omdat het kanker bevordert. Maar waar zit dat hem nou in?
🌱
Ten eerste bevat vlees verzadigde vetten, die oxidatie en ontstekingen bevorderen via verandering van ons microbioom (de bacteriën en virussen in onze darm). Mogelijk komt dit doordat vlees veel heemijzer bevat. Heemijzer zorgt voor transport van zuurstof in het bloed en bevordert de productie van nitrosaminen, organische verbindingen die een carcinogene werking hebben.
🌱
In rundvlees komen bovendien hittebestendige virussen voor die kanker kunnen veroorzaken. Voor darmkanker is dat bijvoorbeeld aangetoond.
🌱
Tenslotte kan vlees kanker veroorzaken via de productie van TMAO (trimethylamine N-oxide) door ons microbioom. TMAO wordt geproduceerd uit choline, dat aanwezig is in vlees, maar ook in andere dierlijke producten zoals vis en eieren. Maar daarover meer in een volgende post…
🌱
Gelukkig kun je vlees tegenwoordig heel gemakkelijk vervangen. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere bonenburger, of gebruik linzen in plaats van gehakt!
🌱

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een antwoord