Regelmatig krijg ik de vraag of er een link bestaat tussen weerstand en voeding. Met andere woorden: of je dmv je eetpatroon je weerstand kunt verbeteren. Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt! Degenen die mij al wat langer volgen weten dat ik al eerder heb geschreven over weerstand (hier) en het microbioom, de verzameling bacteriën, virussen en schimmels in je darmen (hier) .

Uit onderzoek blijkt dat 70% van je weerstand uit je darm komt. En dat je je microbioom kunt beïnvloeden door middel van wat je eet. 

Onbewerkte plantaardige voeding is ontstekingsremmend en bevat veel vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en vezels. Vooral vezels zijn belangrijk voor een gezond microbioom. En laat je die nou voornamelijk uit planten halen!

Diversiteit aan verschillende planten is daarbij belangrijk. Een groot onderzoek in de VS (“American Gut”) toonde aan dat mensen die meer dan 30 verschillende soorten planten eten een gevarieerder microbioom hebben dan diegenen die minder dan 10 verschillende planten per week aten.

Vandaar ook mijn advies om minimaal 30 verschillende planten per week te eten. Groenten, fruit, granen, noten, zaden en peulvruchten zijn allemaal plantensoorten die meetellen voor die 30 per week. Wissel je dagelijkse havermout ontbijt eens af met rijstepap, quinoapap, of overnight boekweit. Eet niet iedere dag een appel als tussendoortje, maar ook eens een peer, mango of sinaasappel. Maak soepen waar je verschillende groenten in verwerkt, maak gebruik van verschillende kruiden (de ene dag peterselie, de andere basilicum, dan weer koriander), maak buddha bowls met verschillende granen, groenten en fruit en probeer eens planten die je nog niet eerder hebt gebruikt of waar je niet zo snel aan denkt. Maak vooral gebruik van seizoensgroenten en -fruit; beter voor het klimaat en voor je gezondheid!

Hoeveel verschillende planten eet jij per week? Haal je de 30?

 

Literatuur:

McDonald D et al. American Gut: an Open Platform for Citizen Science Microbiome Research. mSystems. 2018 May 15;3(3):e00031-18.

Vighi G, Marcucci F, Sensi L, Di Cara G, Frati F. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol. 2008 Sep;153 Suppl 1(Suppl 1):3-6.

Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14.

Chen CJ, Wu GH, Kuo RL, Shih SR. Role of the intestinal microbiota in the immunomodulation of influenza virus infection. Microbes Infect. 2017 Dec;19(12):570-579.

Harper A, Vijayakumar V, Ouwehand AC, Ter Haar J, Obis D, Espadaler J, Binda S, Desiraju S, Day R. Viral Infections, the Microbiome, and Probiotics. Front Cell Infect Microbiol. 2021 Feb 12;10:596166.

Sencio V, Machado MG, Trottein F. The lung-gut axis during viral respiratory infections: the impact of gut dysbiosis on secondary disease outcomes. Mucosal Immunol. 2021 Mar;14(2):296-304.

Dahl WJ, Rivero Mendoza D, Lambert JM. Diet, nutrients and the microbiome. Prog Mol Biol Transl Sci. 2020;171:237-263.

Losasso C, Eckert EM, Mastrorilli E, Villiger J, Mancin M, Patuzzi I, Di Cesare A, Cibin V, Barrucci F, Pernthaler J, Corno G, Ricci A. Assessing the Influence of Vegan, Vegetarian and Omnivore Oriented Westernized Dietary Styles on Human Gut Microbiota: A Cross Sectional Study. Front Microbiol. 2018 Mar 5;9:317.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord