Onbewerkte plantaardige voeding

De kracht van antioxidanten

Ik heb het er op mijn sociale media accounts vaak over in m’n posts en stories: antioxidanten. Maar wat zijn dat nou en waarom zijn ze zo belangrijk?

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen kunnen neutraliseren. Vrije radicalen worden in ons lichaam geproduceerd als reactie op verschillende stressoren, zoals straling, sigarettenrook, luchtverontreiniging, chemische stoffen en medicijnen. Ze veroorzaken celschade en hebben een schadelijk effect op allerlei processen in ons lichaam en zelfs op ons DNA. Vrije radicalen worden in verband gebracht met meerdere ziektes, waaronder hart- en vaatziekten, kanker en neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Ook zijn ze verantwoordelijk voor veroudering van onze huid en weefsels.

Een goede manier om zo veel mogelijk van die beschermende antioxidanten binnen te krijgen is door middel van je voeding. En dan met name onbewerkte plantaardige voeding! Eet dan ook zo veel mogelijk verschillende planten. Waarbij een vuistregel is dat de soorten met meer kleur meer antioxidanten bevatten. Dus eet liever een rode appel dan een groene, rode druiven dan witte, diep groene spinazie dan sla etc.

Een aantal voedingsmiddelen die ik bewust bijna dagelijks eet, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, zijn: bessensoorten (inclusief aardbeien, frambozen en bramen), citrusfruit, groene thee, kruiden (kaneel, kurkuma, oregano), groene bladgroenten, koolsoorten, walnoten en spirulina. Ook donkere chocolade bevat gelukkig veel antioxidanten!

Soms komt het voor dat ik een aantal dagen achtereen niet erg veel van deze stoffen binnen kan krijgen (bijvoorbeeld doordat ik op reis ben) en dan zorg ik voor een goede multivitamine en een vitamine C supplement. Vitamine C is namelijk ook een krachtige antioxidant!

 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

 

Literatuur:

Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):118-26.

Alkadi H. A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infect Disord Drug Targets. 2020;20(1):16-26.

Pietta PG. Flavonoids as antioxidants. J Nat Prod. 2000 Jul;63(7):1035-42.

Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.

Dit vind je misschien ook leuk