Onbewerkte plantaardige voeding

De kracht van kurkuma

Kurkuma, en dan in het bijzonder de stof curcumine die er in zit, heeft een sterk positieve werking op de gezondheid. Het is een krachtig antioxidant dat ontstekingen in het lichaam vermindert, virussen en schimmels helpt bestrijden en goed is voor het immuunsysteem. Het is gunstig bij oa hart-en vaatziekten, auto-immuunziekten, reumatische aandoeningen, Alzheimer, depressie en ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel (en is dus goed bij diabetes) en blijkt zelfs kankercellen te kunnen bestrijden.

🌱

Kurkuma is een wortel, ook wel geelwortel genoemd, die vnl geteeld wordt in India. Gemalen geelwortel wordt gebruikt om de (gele) kleur en smaak aan curry’s te geven. Het is het belangrijkste ingrediënt van kerriepoeder.

🌱

Gebruik kurkuma door een stukje van de wortel door je gerechten te verwerken, of gebruik het poeder. Voeg er altijd zwarte peper en iets dat vet bevat aan toe, om de opneembaarheid van de curcumine te bevorderen. Als je dus kurkuma in je smoothies wilt gebruiken zul je er ook zwarte peper aan toe moeten voegen en bv sojamelk of haver, voor een beetje vet. 

🌱

Ik gebruik kurkumapoeder in al mijn hartige gerechten; soepen, stoofpotjes, dressings en sauzen. Je proeft het nauwelijks, maar als je te veel gebruikt kan het ineens een bittere smaak aan je eten geven. Voorzichtig doseren dus!

🌱

Je ziet tegenwoordig ook supplementen met curcumine, maar uit onderzoek blijkt dat gebruik van de gehele wortel, of het poeder, beter is. Blijkbaar zitten er nog meer stoffen in de wortel die belangrijk zijn om het optimale effect te bereiken!

🌱

Gebruik jij al kurkuma in je gerechten?

Schaffer M, Schaffer PM, Zidan J, Bar Sela G. Curcuma as a functional food in the control of cancer and inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Nov;14(6):588-97.

Dit vind je misschien ook leuk