Depressie Maag-Darm-Lever

De link tussen depressie en de gezondheid van je darmen

De gezondheid van je darmen blijkt op meerdere manieren een rol te spelen bij het ontstaan van een depressie. We weten nog niet precies welke mechanismen daar allemaal bij betrokken zijn, maar door onderzoek wordt er steeds meer over bekend.

🌱

Zo is er bij een depressie vaak sprake van een ontregeling van de HPA-as (de samenwerking tussen hypothalamus, hypofyse en bijnieren, ofwel de “fight or flight” respons). Daarbij speelt het microbioom een rol. Daarnaast heeft het microbioom een signaalfunctie richting het brein; het scheidt stoffen af die een invloed hebben op onze stemming (maar ook op slaap en bv honger). Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie een andere samenstelling hebben van hun microbioom dan mensen zonder depressie. 

🌱

We willen dan ook een gezonde darm om onze stemming optimaal te houden. Hoe doe je dat?

  1. Eet je darm gezond. Je darm microbioom heeft vooral veel verschillende vezels nodig. Vezels haal je alleen maar uit planten. Eet dus zo veel mogelijk verschillende planten. Eet onbewerkt, zonder suiker, verzadigd vet en transvet. Bewerkte voedingsmiddelen, vetten en suikers hebben een ongunstig effect op het microbioom. Ze veroorzaken chronische ontsteking van de darm, wat leidt tot ontsteking van het brein, wat weer de stemming beïnvloedt. 
  2. Beweeg. Beweging vergroot het aantal en de diversiteit van de darmbacteriën.
  3. Gebruik zo min mogelijk antibiotica. Alleen als het echt noodzakelijk is.
  4. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning. Ook gunstig voor het microbioom. Een stressvolle gebeurtenis blijkt de samenstelling van de bacteriën in je darm direct te beïnvloeden.
  5. Stop met roken. Roken heeft meerdere effecten op de gezondheid, 1 ervan is dat het het microbioom aantast.

🌱

Persoonlijk vind ik het een wereld van verschil. Sinds ik mijn leefstijl heb aangepast en goed voor mijn microbioom zorg heb ik beduidend minder last van mijn winterdepressie. Gelukkig zijn leefstijlaanpassingen tegenwoordig onderdeel van de behandelprotocollen van een depressie, naast psychotherapie en medicatie. 

🌱

Merk jij het, dat je leefstijl effect heeft op je stemming?

Limbana T, Khan F, Eskander N. Gut Microbiome and Depression: How Microbes Affect the Way We Think. Cureus. 2020;12(8):e9966. Published 2020 Aug 23. doi:10.7759/cureus.9966

Dit vind je misschien ook leuk