Onbewerkte plantaardige voeding

Waarom is het zo lastig om kaas te laten staan?

Voor mij het laatste item dat ik schrapte uit mijn omnivore voedingspatroon en het moeilijkste om te laten staan. Voor velen herkenbaar hoor ik steeds vaker. Kaas!

Kaas wordt in verband gebracht met verschillende vormen van kanker (prostaat-, eierstok- en baarmoederkanker), auto-immuunziekten en chronische (langdurige) ontsteking. Chronische ontsteking speelt een rol bij hart- en vaatziekten, diabetes, dementie, overgewicht, darmziekten, nierziekten, depressie, en reuma.

Allemaal redenen om kaas te laten staan. Maar waarom lukt je dat dan niet?

Dat blijkt te kunnen komen door een specifiek eiwit in kaas, caseïne. Caseïne komt ook voor in melk, maar in veel mindere mate (bij het maken van kaas wordt de melk ingedikt en dat leidt tot een naar verhouding hoog gehalte aan caseïne). Caseïne wordt tijdens de vertering omgezet in casomorfines. En je hoort het misschien al aan de naam: deze gedragen zich net zo als morfine-achtige stoffen. Ze binden aan dopamine receptoren in je hersenen, en zorgen op die manier voor een prettig gevoel. Dit zelfde proces treedt op bij verslaving aan bijvoorbeeld cocaïne.

Daarnaast is kaas ook nog eens lekker vet en zout, precies die stoffen waar we in de oertijd behoefte aan hadden en waar we nu nog steeds een zwak voor hebben.

Uiteindelijk, als je dit soort producten een tijdje laat staan, zwakt de hunkering af. Nu heb ik er totaal geen last meer van!

Maar om mezelf te helpen ook op moeilijke momenten (wanneer ik moe ben bijvoorbeeld en zin heb in iets hartigs) van de kaas die we in huis hebben voor mijn zoon af te blijven, bewaar ik deze in de diepvries. Geraspte kaas is goed op die manier te bewaren. Hij kan deze in porties uit de vriezer halen voor een snelle tosti of pizza en ik heb geen trigger in het zicht!

Ik hoor vaak dat de huidige kaasvervangers helpen om van de verslaving af te komen, maar ik adviseer om die liever niet te gebruiken. Ze bestaan namelijk meestal uit kokosolie, dat veel verzadigd vet bevat en ontstekingsbevorderend is.

Je kunt wel mijn gezonde vegan kaassaus eens proberen, ook heerlijk voor in een tosti, of over de pasta. Of maak eens zelf een plantaardige kaasfondue?

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

 

Literatuur:

Schulte EM, Avena NM, Gearhardt AN. Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PLoS One. 2015 Feb 18;10(2):e0117959.

Pal S, Woodford K, Kukuljan S, Ho S. Milk Intolerance, Beta-Casein and Lactose. Nutrients. 2015 Aug 31;7(9):7285-97.

Trivedi MS, Hodgson NW, Walker SJ, Trooskens G, Nair V, Deth RC. Epigenetic effects of casein-derived opioid peptides in SH-SY5Y human neuroblastoma cells. Nutr Metab (Lond). 2015 Dec 9;12:54.

Peuhkuri K, Sihvola N, Korpela R. Dietary proteins and food-related reward signals. Food Nutr Res. 2011;55.

Dit vind je misschien ook leuk