Onbewerkte plantaardige voeding

Waarom ik geen vis eet

Waarom eet ik geen vis? Vis is toch gezond?

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik geen vis meer eet. Vis is toch gezond?
🌱
Laat ik beginnen met te zeggen dat je vis niet nodig hebt. Een onbewerkt plantaardig dieet levert alle voedingstoffen die je nodig hebt, inclusief omega 3. Het is 1 van de meest gezonde eetpatronen die er zijn, wat blijkt uit het laagste risico op chronische leefstijlziekten, zoals hart- en vaatziekten, Type 2 diabetes, overgewicht en sommige vormen van kanker.
🌱
Onderzoeken naar de effecten van vis laten zien dat het eten van vis een goed effect op de gezondheid kan hebben. Wat bij studies naar voeding altijd lastig is, is dat het vaak de vraag is wat je met elkaar vergelijkt. Met andere woorden: wat vervang je door vis? Als je door vis te eten minder rood en bewerkt vlees eet zou ik zeggen: ga je gang! Maar als je bonen vervangt door vis is het een ander verhaal. Dan ben je duidelijk minder gezond bezig.
🌱
Vis leek tot nu toe in verschillende onderzoeken een gunstig effect te hebben op hart- en vaatziekten. Totdat ze het gingen vergelijken met een onbewerkt plantaardig dieet. Dan waren de effecten gelijk.
🌱
Een belangrijk nadeel van vis vind ik bovendien de vervuiling. Vis (vooral de grotere soorten vis, zoals tonijn) bevat in toenemende mate zware metalen, zoals kwik, PCB’s en dioxines. Daarnaast wordt in steeds meer vis microplastic aangetroffen, wat vaak BPA (bisfenol A) bevat, een hormoonverstorende stof, die in verband is gebracht met hormoonafhankelijke soorten kanker.
🌱
Daarnaast is vis eten niet erg duurzaam. Overbevissing, bijvangst, voor mij allemaal redenen om geen vis te eten.
🌱
In een volgende post zal ik wat vertellen over omega-3, dat je prima uit plantaardige voedingsmiddelen kunt halen. Per slot van rekening halen vissen hun omega-3 ook uit planten! Weet jij welke?

Dit vind je misschien ook leuk