Hart- en vaatziekten Onbewerkte plantaardige voeding

Minder vlees leidt tot langer leven en lagere CO2 footprint

Recent onderzoek in Nature Food laat zien dat je voor elke dag waarop je 10% van je dagelijkse calorie inname aan rundvlees en bewerkt vlees vervangt door een mix van fruit, groenten, noten, peulvruchten en kleine hoeveelheden vis, je 48 minuten aan gezond leven kunt winnen. Bovendien verlaagt het je CO2 footprint agv je eetpatroon met een derde!

De relatie tussen rood en bewerkt vlees en ziekte (oa hart-en vaatziekten en verschillende vormen van kanker) was al uitgebreid aangetoond, nu is ook duidelijk het verband met gezonde levensduur beschreven.

Hoewel onze levensverwachting toeneemt, neemt de gezonde levensverwachting (de leeftijd tot waarop je chronische ziektes gaat ontwikkelen) af. Met andere woorden: we worden ouder, maar ook eerder ziek. Waardoor je kwaliteit van leven afneemt.

Eet jij al minder vlees? Wat houdt je tegen?

Referentie:

Katerina S. Stylianou, Victor L. Fulgoni, Olivier Jolliet. Small targeted dietary changes can yield substantial gains for human and environmental healthNature Food, 2021; 2 (8): 616

Dit vind je misschien ook leuk