De laatste tijd drink ik graag matcha in de ochtend, in plaats van koffie. Het geeft me lang energie en focus, en ik heb minder last van de cafeïne boost die ik bij koffie wel heb (zoals soms hartkloppingen en een onrustig gevoel). 

Matcha is een groen poeder dat verkregen wordt door jonge groene thee blaadjes te vermalen. Het bevat veel chlorofyl en is super gezond. 

Wist je dat matcha niet alleen cafeïne bevat, maar ook L-theïne? Die combinatie maakt dat je een meer ontspannen focus krijgt en minder last hebt van de soms negatieve effecten van cafeïne, zoals hartkloppingen.

Groene thee heeft aangetoond mooie effecten op de gezondheid. Het verlaagt het risico op verschillende vormen van kanker, kan infecties remmen en vermindert inflammatie en is daardoor goed voor de preventie van onder andere hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes en chronische darmziekten. Ook stimuleert het de vetverbranding en helpt het bij afvallen. (Zie ook mijn artikel over groene thee voor de literatuur verwijzingen).

Zo maak je een heerlijke matcha latte: 

Ingrediënten

1 theelepel matcha poeder

2 eetlepels warm water

200 a 250 ml plantaardige melk (ik gebruik graag havermelk, is zoeter en neutraliseert de wat bittere smaak van de matcha)

Zo nodig dadelstroop

Bereiding

Los het matcha poeder op in het warme water. Hierbij moet je super goed kloppen met een kleine garde, matcha lost niet gemakkelijk op! Bij Japanse matcha theeceremonies gebruiken ze ook wel een bamboe kloppertje met heel veel haartjes, waardoor ook de kleine klontjes matcha oplossen.

Verwarm de plantaardige melk. Lekker als je dit in een melkopschuimer kunt doen, voor een mooie schuimkraag! De ideale temperatuur van matcha (waarbij alle goede stoffen behouden blijven) is 70 graden, dus zorg er voor dat je de melk niet laat koken.

Giet de melk bij de opgeloste matcha et voilà; een heerlijke matcha latte! 💚

Ik doe er soms wat dadelstroop bij om hem wat zoeter te maken, de enige zoetstof die ik wel eens gebruik, buiten fruit, zoals bananen in baksels. Zorg er dan voor dat je pure gepureerde dadels gebruikt. Je kunt dadelstroop trouwens ook zelf maken (zie hier voor het recept)!

Dit vind je misschien ook leuk