De kracht van geuren…
🌱
Toen ik in het afgelopen paasweekend langs deze prachtige hyacinten liep kwam ik door de geur meteen in een blije stemming. Waardoor ik me afvroeg: wat zegt eigenlijk de medische literatuur over geuren en hun effect op onze gezondheid?
🌱
Aromatherapie wordt in veel andere landen ingezet als aanvulling op reguliere behandelingen. Ook in Nederland zie je dat steeds vaker, nu wetenschappelijk onderzoek daar steeds meer bewijs voor levert. Zo krijgen patiënten bij een grote GGZ instelling in Groningen de keuze uit meerdere aanvullende therapieën waarvan het effect is bewezen, waaronder aromatherapie.
🌱
Wat zijn dan die effecten?

1. Stressreductie. Het ruiken van geuren die een positieve herinnering opwekken blijkt de ademhaling te vertragen en een gevoel van stress te verminderen. Hierdoor kunnen geuren ook een positief effect hebben op een hoge bloeddruk.
2. Vermindering van depressieve gedachten. Vooral massage met essentiele olien heeft aangetoond een sombere stemming te verminderen.
3. Afname van hongergevoel. Specifieke aromatherapie geuren, met name grapefruitolie, kunnen helpen bij het verminderen van trek, wat een gunstig effect heeft op afvallen.
4. Vermindering van inflammatie, ofwel ontstekingen in het lichaam. Het ruiken van een geur die een positieve herinnering opwekt kan de TNFa (een ontstekingsmarker) levels in het bloed verlagen.
5. Verbetering van de slaap. Vooral lavendelolie lijkt de slaap te kunnen bevorderen.
6. Verbeterde kwaliteit van leven bij chronische pijn.
🌱
Probeer het zelf eens: denk eens terug aan geuren die je een fijn gevoel geven (citroenschil? Lavendel? Bloeiende rozen?) en zet deze bewust in op momenten dat je het nodig hebt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord