Jaren geleden adviseerde Oprah Winfrey het al: houd een “gratitude journal” bij, een dagboekje met dingen waar je dankbaar voor bent, voor een groter geluksgevoel. Zij schreef iedere dag 3 tot 5 dingen op waar ze blij van werd en merkte dat ze er gelukkiger van werd.

Elke dag even stilstaan bij dingen waar je dankbaar voor bent blijkt inderdaad te kunnen leiden tot een betere gezondheid. Het “Greater Good Science Center” van de universiteit Berkeley doet onderzoek naar de link tussen dankbaarheid en gezondheid. Zo vonden onderzoekers van dit instituut dat mensen die een week lang een dankbaarheidsdagboek bijhielden zich na die week gelukkiger voelden en beter omgingen met stress. Ze hadden minder last van hoofdpijn, maagpijn en verkoudheidsklachten. Vooral wanneer zij hun dankbaarheid uitten naar anderen nam het geluksgevoel toe.

Tips om dankbaarheid te beoefenen zijn:

  • Houd een dagboekje bij waarin je dagelijks een paar (kleine) dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent en hoe je je daarbij voelt. Sta echt even stil bij het fijne gevoel dat je er van krijgt.
  • Zorg voor herinneringen aan fijne momenten. Kijk naar foto’s van dingen of mensen die je een fijn gevoel geven, hang inspirerende quotes of lieve briefjes in het zicht.
  • Maak een “gratitude jar”. Schrijf elke dag 1 ding waar je blij van wordt op een briefje en verzamel de briefjes in een pot. Haal af en toe een handje briefjes uit de pot om door te lezen en je geluksgevoel te “boosten”. Of maak er een gezinsritueel van en las een avond per week in waarop je alle dankbaarheidsbriefjes samen leest.
  • Schrijf een brief aan iemand die je een fijn gevoel geeft of iets liefs voor je heeft gedaan. Lees deze het liefst voor aan die persoon. Dat blijkt het geluksgevoel nog extra te vergroten!
  • Doe een meditatie met focus op dankbaarheid. Ik heb een korte, 10 minuten durende dankbaarheidsmeditatie voor jullie opgenomen. Of doe deze dankbaarheidsmeditatie van het Greater Good Science Centre van Berkeley.

Persoonlijk merk ik dat stilstaan bij waar ik dankbaar voor ben mij helpt om beter om te gaan met de tegenslagen in het leven. Ik heb er dan ook een vast onderdeel van mijn ochtendritueel van gemaakt. 

Waar ben jij dankbaar voor? Laat het me weten via mijn social media kanalen, op Instagram of Facebook. In mijn stories deel ik regelmatig dingen waar ik dankbaar voor ben.

 

Literatuur:

Jackowska M, Brown J, Ronaldson A, Steptoe A. The impact of a brief gratitude intervention on subjective well-being, biology and sleep. J Health Psychol. 2016 Oct;21(10):2207-17.

https://greatergood.berkeley.edu/topic/gratitude

Dit vind je misschien ook leuk