Een gezonde leefstijl vermindert chronische ontsteking in het lichaam. Wat is dit en wat doe je er aan?

Een ontsteking ontstaat wanneer je lichaam zich bedreigd voelt, bijvoorbeeld door een virus of bacterie, of wanneer je je knie verdraait. Er komen dan eiwitten vrij uit het kapotte weefsel, die ervoor zorgen dat immuuncellen, hormonen en andere stoffen geactiveerd worden om het probleem aan te pakken. Je knie wordt pijnlijk, dik, warm en rood en je kunt hem tijdelijk minder goed bewegen. Dit is een kortdurende reactie; naarmate het lichaam herstelt neemt de reactie af, de rust keert weer terug.

Bij chronische ontsteking wordt het lichaam getriggerd door een kleine prikkel, waarna een langdurige reactie ontstaat. Je lichaam blijft in een continue staat van alertheid. Je immuunsysteem gaat dan lichaamseigen cellen aanvallen, zoals de binnenwand van je bloedvaten en je darmen, de cellen in je lever of hersenen, spieren en gewrichten.

Een belangrijke oorzaak van chronische ontstekingen zit hem in onze leefstijl. Stress, roken, gebruik van alcohol, overgewicht, gebrek aan beweging, een slechte slaap en een ongezond eetpatroon van bewerkte voeding met dierlijke eiwitten, suikers, verzadigde vetten en transvetten.

Chronische ontsteking is een sluimerend proces dat onder andere hart-en vaatziekten, Alzheimer, kanker, chronische darmziekten, depressie, type 2 diabetes, reumatoïde artritis en overgewicht veroorzaakt. Ook verkort het onze levensduur. Je gaat dus eerder dood, met ook nog eens een verminderde kwaliteit van leven als gevolg van de chronische ziektes.

De oplossing voor dit probleem? Een gezonde leefstijl! Gezonde voeding, beweging, goed slapen en verminderen van stress en schadelijke stoffen. Een eetpatroon van onbewerkte plantaardige voeding wordt de laatste jaren steeds meer onderzocht en komt als beste uit de bus voor het verminderen van chronische ontsteking.

Wat werkt voor jou om een gezonde leefstijl vol te houden? Volg me op social media, waar ik dagelijks tips en informatie deel over gezondheid. Dat kan op Facebook en Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk