Afvallen

Gezond gewicht deel 2: consistentie

Om een gezond gewicht te bereiken en behouden blijkt consistentie een belangrijke factor. Steeds weer terugkeren naar die gewoontes die helpen om gewicht te verliezen, zoals gezonde voeding, beweging, iets doen aan stress en slapen. Gewoontes waar ik in deze serie later nog op terug zal komen. 

Een onderzoek in Obesity toonde aan dat rustig aan, maar consistent afvallen, een beter effect gaf op lange termijn dan jojoën of snel afvallen, waarna de kans groot is dat je terugvalt in oude gewoontes. Elke week een halve kilo verliezen en steady doorgaan met je plan is dus beter dan hard aan de slag gaan en in korte tijd veel gewicht verliezen.

Zelf heb ik dit ook ervaren. Afvallen is echt een marathon en geen sprint. Stap voor stap oplossingen zoeken voor dingen waar ik tegenaan liep, die ik moeilijk vond, hielp mij om langzaam en duurzaam gewicht te verliezen.

Reken er op dat je terugvallen zult hebben in oud gedrag, dat nieuwe gewoontes niet meteen ingesleten zijn. Schrik er niet van, laat het niet leiden tot “alles of niets denken”. Herken je dat, die gedachte van “nu heb ik toch al iets slechts gegeten, nu kan ik wel alles loslaten, het heeft toch geen zin meer”? Je kunt op ieder moment je gezonde gewoontes weer oppakken, met mildheid voor jezelf (zie ook deel 1 van deze serie!). Zeg tegen jezelf dat het nou eenmaal erg moeilijk is om gewicht te verliezen. Dat iedereen die overgewicht heeft hiermee worstelt. En focus daarna weer op de reden waarom je gewicht wilt verliezen. Zie de terugval als waardevol leermoment. Wat ging er mis en wat kun je de volgende keer anders doen? Zo keer je de terugval om in een positieve stap op weg naar een gezond gewicht!

Lukt het jou om consistent te blijven werken aan een gezonde leefstijl? Zo niet, waar loop je tegenaan? Laat het me gerust weten door me een DM te sturen op mijn Instagram account!

 

Literatuur:

Feig EH, Lowe MR. Variability in Weight Change Early in Behavioral Weight Loss Treatment: Theoretical and Clinical Implications. Obesity (Silver Spring). 2017 Sep;25(9):1509-1515.

Varkevisser RDM, van Stralen MM, Kroeze W, Ket JCF, Steenhuis IHM. Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev. 2019 Feb;20(2):171-211.

Rosenbaum DL, Schumacher LM, Schaumberg K, Piers AD, Gaspar ME, Lowe MR, Forman EM, Butryn ML. Energy intake highs and lows: how much does consistency matter in weight control? Clin Obes. 2016 Jun;6(3):193-201.

Dit vind je misschien ook leuk