Avondeten

Recept: bloemkoolcurry met jackfruit

Dit gerecht maakte ik uit het boek van Anne van “Mam wil je dit vaker maken”. Een prachtig kookboek met de favoriete plantaardige gerechten van haar 4 kinderen. Gemakkelijk te maken en ontzettend leuk geïllustreerd!

Ik kook niet vaak met jackfruit, dus dit gerecht wilde ik meteen proberen. Jackfruit wordt vaak gebruikt als vleesvervanger, om de vlezige structuur. Kwa voedingswaarde is het echter geen goed alternatief voor vlees, omdat het weinig eiwit en ijzer bevat. Het is een vrucht, die zeker gezond is (veel bètacaroteen oa), maar die je in je gerecht beter aan kunt vullen met bv een peulvrucht. Anne gebruikt in deze curry bruine bonen, wat ons betreft een briljante combi! 

Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan aan het recept. Zo liet ik de olijfolie en ahornsiroop weg en gebruikte ik cashewroom ipv kokosmelk. Maar ook zonder die aanpassingen is het een heerlijk en gezond gerecht!

Ingrediënten (4p)

400 gram zilvervliesrijst

1 rode ui

1 sjalot

2 tenen knoflook

1 rode peper

2 stengels bleekselderij

1 rode paprika

1 gele paprika

3 gedroogde tomaatjes

Halve bloemkool

300 gram jackfruit

70 gram tomatenpuree

1/2 theelepel laos

1/2 theelepel komijnpoeder

1/2 theelepel paprikapoeder

1/2 theelepel gemberpoeder

1 theelepel kurkuma

2 eetlepels citroensap

250 ml water

Cashewroom (80 gram cashewnoten een paar uur laten weken in 125 ml warm water en daarna samen in de blender)

250 gram bruine bonen (pot)

Zwarte peper, zout

Bereiding

Kook de rijst. Snipper de uien, knoflook en peper. Snijd de overige ingrediënten klein. Fruit de uien aan in wat water. Voeg de ingrediënten t/m de kruiden (kurkuma) toe. Laat 10 minuten bakken. Voeg het water en citroensap toe en laat nog 10 minuten sudderen. Voeg de cashewroom toe en kook even mee. Voeg op het laatst de bonen toe om ze mee op te warmen. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

Eet smakelijk!

Het boek van Anne kun je hier bestellen. Echt een aanrader wat mij betreft!

Dit vind je misschien ook leuk